Grbin: Svoje zločince moramo sami kažnjavati

Peđa Grbin (D. M.)
Peđa Grbin (D. M.)

Njemački Savezni ured za borbu protiv kriminala objavio je u srijedu tjeralicu za bivšim visokim dužnosnikom jugoslavenske tajne službe Josipom Perkovićem, zbog umiješanosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Njemačke su vlasti još prije nekoliko godina bile raspisale tjeralicu za Perkovićem, ali ona u posljednje vrijeme nije bila na službenim stranicama njemačkog Saveznog ureda za borbu kriminala. Međutim, u srijedu je ponovno objavljena.

Ondje stoji da se Perkovića traži u svezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu u blizini Muenchena. U tjeralici je navedeno da je Perković, koji se služi i imenom Tomo Novaković, "uz njegove službene djelatnosti u bivšoj SDS SRH (Služba državne sigurnosti Socijalističke Republike Hrvatske)" radio i "u tajnoj službi Saveza komunista Jugoslavije".

Navedene su tri adrese na kojima bi se Perković mogao nalaziti, od kojih su dvije u Zagrebu i jedna u Novom Vinodolskom. Za informacije koje mogu dovesti do Perkovićeva uhićenja u Njemačkoj ili njegova izručenja raspisana je nagrada od 12.000 eura.

Njemački mediji su nedavno objavili kako će Njemačka u okviru Europskog uhidbenog naloga, koji na snagu stupa danom pristupa Hrvatske EU-u 1. srpnja, predati Hrvatskoj zahtjev za izručenje Perkovića.

Istodobno, objavljeno je da je u Saboru u tijeku procedura izmjene zakona, kojom bi se onemogućila primjena Europskog uhidbenog naloga za zločine počinjene prije 2002. godine, što bi se odnosilo i na Perkovićev slučaj.

Visoki hrvatski dužnosnici u međuvremenu su izjavili kako ta zakonska inicijativa nije povezana sa Slučajem Perković.

Europska komisija: RH mora od 1. srpnja provoditi EUN

Hrvatska će morati provoditi Europski uhidbeni nalog (EUN) od prvog dana članstva bez uvođenja vremenske odrednice o tome od kada bi se primjenjivao, rekla je u srijedu glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva.

"Hrvatska će morati provoditi Europski uhidbeni nalog, koji će se primjenjivati i na slučajeve koji su se dogodili prije pristupanja", rekla je za Hinu Mina Andreeva, glasnogovornica povjerenice za pravosuđe Viviane Reding.

Dodala je da Hrvatska ne može dodati posebnu deklaraciju kojom bi objavila da se uhidbeni nalog ne može provoditi retroaktivno. Takva se deklaracija mogla dodati u vrijeme kada je donesena odluka Vijeća o Europskom uhidbenom nalogu u kolovozu 2002. godine, što je tada i učinilo pet zemalja članica. "Ta mogućnost više nije na raspolaganju Hrvatskoj", kazala je Andreeva, podsjetivši da su sličnu stvar pokušale provesti Slovenija i Češka 2004. godine kada su ulazile u EU, ali to više nije bilo moguće.

Grbin: Svoje zločince sami kažnjavati

"Svoje zločince dužni smo sami kažnjavati i moramo učiniti sve da budu sankcionirane osobe koje su činile najgnjusnije zločine", rekao je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin novinarima u Hrvatskom saboru odgovarajući na pitanje vezano uz njemačko raspisivanje tjeralice za Josipom Perkovićem.

"Tjeralica za Josipom Perkovićem na snazi je bila i jučer i prekjučer i već neko vrijeme. Zbog toga se razmatra inicijativa za promjenu Ustava po kojoj zastara ne bi vrijedila za politička ubojstva počinjena na teritoriju Republike Hrvatske i drugih zemalja", rekao je Grbin. Potvrdno je odgovorio na pitanje bi li promjena Ustava dovela i do nove istrage u "slučaju Perković". "Apsolutno, i onda bi on, ako se pokaže da postoje elementi kaznenog djela, mogao biti procesuiran u Republici Hrvatskoj", rekao je.

Na pitanje može li se "slučaj Perković" dovesti u vezu s nedolaskom njemačke kancelarke Angele Merkel u Zagreb, Grbin je odgovorio kako se to treba pitati organizatore. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter