Grbin: SDP uputio u proceduru dopunu Ovršnog zakona

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik Peđa Grbin izvijestio je danas na konferenciji za novinare u Puli o prijedlogu za davanje vjerodostojnog tumačenja zakona o dodatku na mirovine i izmjenama ovršnog zakona. Grbin je kazao da je Klub zastupnika SDP-a uputio u saborsku proceduru Prijedlog zakona o dopuni Ovršnog zakona. Na taj ih je potez nagnala odluka Ustavnog suda iz srpnja ove godine kojom je zbog formalnih razloga ukinut Pravilnik koji je 2013. donio tadašnji ministar financija Slavko Linić. Tim je Pravilnikom bilo osigurano da se za one kredite tj. dugove koji su nastali prije 2008., za koje su dužnici davali izjavu o zapljeni plaća, ne može plijeniti čitav iznos plaće.

Traže konsenzus

- Potpuno nam je neprihvatljivo da u hrvatskom pravnom sustavu postoji dokument na temelju kojeg se nekome može plijeniti čitava plaća. Odluka Ustavnog suda ima za posljedicu da se ovrha, na temelju prethodno dane isprave o suglasnosti zaplijene plaće, može i nadalje provoditi na čitavom primanju ovršenika, upozorio je Grbin dodavši kako na taj način ovršeniku za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba na raspolaganje ne ostaje niti onaj minimum sredstava. 

- S obzirom da je Ustavni sud predmetni pravilnik ukinuo isključivo iz formalnih razloga, Klub zastupnika SDP-a predlaže da se donese zakon koji bi, na potpuno isti način kao što je to bilo uređeno pravilnikom iz 2013. godine, uredio način na koji će se ovrha sutra ili prekosutra provoditi na temelju te izjave o zapljeni plaća, kazao je Grbin koji oko ovog pitanja očekuje kakav-takav konsenzus u Saboru. 

- Imajući u vidu da su vladajući u postupku ocjene ustavnosti ovog pravilnika smatrali da je rješenje koje je bilo ponuđeno u pravilniku dobro te da na njega nisu imali zamjerki, vjerujem da će isti stav zauzeti i sada kada se bude raspravljalo o zakonu i vjerujem da će se te predložene izmjene zakona usvojiti, poručio je Grbin, apelirajući usput na vladajuće da ovu temu što prije stave na raspravu kako bi i već prije konca godine novi zakon mogao stupiti na snagu.

Diskriminacija       

Govoreći o zakonu o dodatku na mirovine saborski zastupnik Peđa Grbin istaknuo kako on i HSU-ov zastupnik Silvano Hrelja traže vjerodostojno tumačenje ovog Zakona koji bi omogućio i umirovljenicima koji mirovinu primaju iz prvog i drugog stupa da dobivaju dodatak od 27 posto na dio mirovine koji dolazi iz stupa međugeneracijske solidarnosti.

- Smatramo da se na taj način osigurava ravnopravan položaj između svih umirovljenika, jer smo došli u situaciju da će umirovljenici koji su mlađi primati i do tisuću kuna manju mirovinu od onih starijih samo godinu dana, iako su čitav radni vijek radili na istom radnom mjestu, primali iste plaće te imali iste uvjete rada. Smatramo da se radi o velikoj diskriminaciji i neravnopravnosti koje je potrebno što prije ukloniti iz našeg pravnog sustava, zaključio je saborski zastupnik iz redova SDP-a Peđa Grbin. (L. SLIJEPČEVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter