Grbin: Raspustimo Sabor, kažite gotovo!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor u srijedu je u svoj dnevni red uvrstio prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću, što su ga predložila 42 zastupnika iz HDZ-a i HSP-AS-a.

Prijedlog se uvrštava u dnevni red odmah bez odlučivanja, rekao je predsjednik Sabora Željko Reiner, citirajući odredbe saborskog Poslovnika.

Vlada sada ima osam dana očitovati se o tom prijedlogu. Trideset dana od dana uvrštenja u dnevni red, rok je u kojem Sabor treba odlučiti o Oreškovićevu opozivu. Odluči li ga opozvati, s premijerom će pasti i Vlada, nakon čega počinje teći 30-dnevni rok da se okupi nova parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Oreškovićeve 'grijehe' zastupnici su pobrojali u šest točaka. Zamjeraju mu da se umjesto gospodarstvom, socijalnim pitanjima, otvaranjem novih radnih mjesta, bavio kadroviranjem u represivnom aparatu, da je "držao političku napetost u državi u interesu stjecanja osobne političke moći". Spočitavaju mu da je, kad je trebalo održavati sjednice Vlade, odlazio u SOA-u na razgovore o kojima nije želio ništa reći svojim potpredsjednicima, ni ministrima.

Navode i da je, otkazujući sjednicu Vlade tajanstvenim sastankom u SOA-i, "svjesno od te Agencije napravio politički faktor" u državi, što se, dodaju, može tumačiti i kao uvod u pokušaj "kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata".

Zastupnici vladajuće koalicije Oreškovića prozivaju i za "potpunu odsutnost volje" da surađuje s predstavnicima političkih snaga koje su mu dale povjerenje da vodi Vladu, u prilog čemu navode da je tražio ostavke lidera stranka, Karamarka i Petrova, o čijoj podršci ovisi njegov mandat.

Zasjedanje počelo stankom, Grbin: Prestanimo sramotiti ovu državu

Aktualna politička situacija tema je zbog koje je u srijedu ujutro stanku na početku saborskog zasjedanja  zatražio Klub SDP-a, HNS-a, Laburista te Klub Milana Bandića.

HSU je stanku zatražio zbog kako su rekli, treniranje strogoće nad umirovljenicima, a Klub manjina zbog prijevoza učenika.

Peđa Grbin iz SDP-a obratio se vladajućoj većini pitanjem je li im neugodno zbog onoga što se događa u državi i zamolio ih da raspuste Sabor. "Raspustimo Hrvatski sabor, kažite gotovo! Prekinite eksperiment i prestanimo sramotiti ovu državu", kazao je.

Saborski odbori, unatoč krizi vlasti, u srijedu su normalno odrađivali svoj posao, budući da su uspjeli skupiti dovoljan broj zastupnika za donošenje odluka.

I dok su na Odboru za ravnopravnost spolova, kvorum 'držale' mahom zastupnice HDZ-a, na odbore za zakonodavstvo te za zaštitu okoliša i prirode došli su zastupnici različitih političkih opcija, odnosno stanaka.

Saborski odbori proteklih su tjedana imali poprilično problema u nastojanjima da okupe dovoljan broj zastupnika za odlučivanje, a pozicija i opozicija međusobno su se optuživali zbog nedolaska, odnosno procjene tko bi trebao 'držati' kvorum.

Tuđman i Krstičević pojasnili zašto nisu potpisali zahtjev za opoziv

HDZ-ovi zastupnici Miroslav Tuđman i Damir Krstičević pojasnili su u srijedu kako prijedlog stranke da Sabor opozove premijera Tihomira Oreškovića nisu potpisali jer drže da vodi novim izborima, koji, tvrde, u ovom trenutku nisu dobri za Hrvatsku.

"Nisam potpisao prijedlog zato što to za Hrvatsku u ovakvoj situaciji nije dobro. I vrapci već znaju da je ovo u Europi vrijeme jeftinih kredita i da treba zamijeniti ove skupe kredite za jeftine, realizirati fondove EU, a ići u izbore znači izgubiti ovu godinu da bi se ti poslovi obavili", rekao je Tuđman novinarima u Saboru.

Krstičević je dodao da dijeli Tuđmanovo mišljenje da Hrvatskoj u ovom trenutku treba mir, razboritost i odgovornost. "Trebamo mir, odgovornost, razboritost, da realiziramo ono za što smo dobili povjerenje naših ljudi. Mislim da mi to možemo napraviti i sigurno je da nama u ovom trenutku izbori ne odgovaraju", kazao je.

Dvojac odbacuje tumačenja da su dio nove struje u HDZ-u. "Kada nema različitih mišljenja, onda je to jednoumlje, a kada ima, onda su to nove struje. Trebamo se naučiti da postoje različita mišljenja. Koliko znam, ovdje nije različiti cilj, radi se o putevima kako realizirati te ciljeve. Ova medijska radikalizacija tih razlika po mom mišljenju nije realna", tvrdi Tuđman.

Krstičević je uvjeren da će se u HDZ-u kroz različita mišljenja donijeti kvalitetna odluka "Nama je cilj samo jaka Hrvatska i da naši ljudi bolje i kvalitetnije žive", poručio je Krstičević, dok je Tuđman dodao kako je pitanje hoće li uopće doći do glasovanja o Oreškovićevu opozivu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter