Grbin o mjerama za zapošljavanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pronalazak radnog mjesta danas je u Hrvatskoj ravan dobitku na lotu, i to je strašno! Ukoliko Vlada ne riješi problem nezaposlenosti kao najvecu nedacu, necemo uciniti ništa, porucio je na konferenciji za novinare labinskog SDP-a saborski zastupnik Peda Grbin.

Predstavio je prijedlog zakona Ministarstva rada i mirovinskog sustava o poticanju zapošljavanja s tri mjere, a najvažnijom je ocijenio onu za nezaposlene bez radnog iskustva. Poslodavac koji angažira takve snage s biroa u prve dvije godine njihova rada nece, naime, morati placati zdravstvene i mirovinske doprinose, vec ce ih podmirivati država.

- Time se cijena rada za svakog poslodavca jednokratno smanjuje za 35 posto, što ce uvelike doprinijeti zapošljavanju mladih. Po tom smo pitanju medu najgorim europskim državama: od 350 tisuca nezaposlenih u Hrvatskoj, njih gotovo 130 tisuca su mladi. Tu mjeru smatram izuzetno važnom i iz osobnih razloga: prije devet godina zaposlio sam se upravo zahvaljujuci projektu SDP-ove Vlade "S faksa na posao", kazao je Grbin.

Spomenuo je i program strucnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa te istaknuo da je takve ugovore o volontiranju u prošloj godini sklopilo 4.760 mladih.

- Širimo krug poslodavaca koji mogu primijeniti tu mjeru. U aktualnoj ekonomskoj situaciji kandidatima, nažalost, nije moguce osigurati da rade uz punu placu, pa im barem omogucavamo stjecanje uvjeta za polaganje strucnog ispita, koji je cest uvjet za zapošljavanje, dodao je Grbin.

Olakšat ce se, zakljucio je, i sustav zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi kroz rješenje s vaucerima, na temelju kojih bi poslodavci placali obvezne doprinose za radnike.

Daniel Mohorovic, tajnik ovdašnje stranacke organizacije, upozorio je pak da se Labin po broju nezaposlenih lani svrstao na drugo mjesto medu istarskim gradovima, iza najveceg - Pule.

- S gubitkom je u 2011., prema podacima Fine, na podrucju grada Labina poslovalo 48 posto poduzetnika, pri cemu oni mali cine polovicu gubitaša. Dok veliki poduzetnici bilježe rast broja radnika, u malih i srednjih trgovackih društava, koja ostvaruju najveci dio ukupnog prihoda u gradu, zaposlenost je nepromijenjena, rekao je Mohorovic.
(Igor RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter