Grbin izbačen iz sabornice pa pozvao Karamarka da odstupi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin pozvao je u utorak potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, nakon što je na zahtjev predsjedavajućeg Hrvatskog sabora morao napustiti sabornicu, da što prije ode iz Vlade i tako spriječi štetu, dok je njegov stranački kolega Igor Dragovan ocijenio da odluku o glasovanju o Karamarkovu opozivu treba skratiti na najmanju moguću mjeru.

- Još jednom smo htjeli pozvati gospodina Karamarka da ode što prije i da omogući hrvatskim građanima da donesu odluku o tome tko će upravljati Hrvatskom te da spriječi štetu koja na dnevnoj bazi nastaje - rekao je Grbin novinarima ispred sabornice.

Predsjednik Sabora Željko Reiner to, kaže Grbin, nije želio čuti.

- Predsjednik Sabora nije želio slušati o tome da se u Hrvatskoj ne isplaćuju stipendije studentima, da se od sutra neće isplaćivati socijalne pomoći, da je obustavljena kurikularna reforma. Ali prije svega, gospodin Reiner nije želio čuti da je ministar u Vladi gospodin Butković jučer grubo prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa i Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu, zato što je bez prethodne odluke Vlade, iza leđa svojih koalicijskih partnera, pokrenuo postupak imenovanja uprava u nizu tako "nevažnih" trgovačkih društava u vlasništvu RH kao što su Hrvatske željeznice, Hrvatske autoceste, Odašiljači i veze - rekao je Grbin.

Onemogućeno mu je, tvrdi, bilo da kaže da je takva odluka protivna zakonu, a samim time i ništavna.

- Uprave koje su na ovaj način imenovane bit će spriječene u donošenju odluka, jer će svatko tko ima pravni interes u bilo kojem trenutku moći pokrenuti opoziv bilo koje odluke koju takva uprava donese. To znači da će svaka javna nabava, svaki ugovor koji navedene firme sklope biti ništavan i neće se moći primjenjivati. Šteta koju ova Vlada nanosi Hrvatskoj je nemjerljiva i ona mora prestati odmah - poručio je Grbin.

S njim se složio i njegov stranački kolega Igor Dragovan koji je s nekolicinom SDP-ovih zastupnika koji su bili u Sabornici izišao s Grbinom van. (H)


Podijeli: Facebook Twiter