Grbin i Jovanović: Koalicija sa HDZ-om ne dolazi u obzir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika koalicija između SDP-a i HDZ-a neće se dogoditi, objavili su na konferenciji za novinare Peđa Grbin i Željko Jovanović, SDP-ove uzdanice u osmoj izbornoj jedinici.

- Proteklih nekoliko dana pokazalo je da između Plenkovićevog i Karamarkovog HDZ-a nema razlike. Razlika je jedino u novom licu, novom odijelu koje se pokušava šminkati. Druga razlika trebala je nastupiti programom, a on ne nudi ništa novo - mjere koje već postoje i mjere koje su zabranjene. Nedostaje im jedino digitalizacija. Ne vidim kako bismo mogli s takvima u koaliciju. Surađivati za boljitak Hrvatske na određenim projektima možemo. Kao što je bio konsenzus za arbitražu sa Slovenijom, ali koalicija ne dolazi u obzir", istaknuo je Grbin.

Željko Jovanović prisnažio je da se u HDZ-u mijenjaju predsjednici, ali HDZ ostaje isti.

- To smo najbolje vidjeli u Kninu: ustašluk na ulicima, dernek... Jučer u Sinju također. Plenković veličanjem derneka koji je bio identičan filofašističkom mimohodu u Zagrebu to pokazuje. Očekujem i da se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponaša državnički i da ne daje podršku niti jednoj stranci na izborima, naglasio je Jovanović.

Najavljujući SDP-ovu kampanju, Grbin i Jovanović istaknuli su da će to biti pozitivna, ali kritički intonirana kampanja.

- Podsjećamo građane na sve loše što je bilo u šest mjeseci kaotične Vlade HDZ-a i Mosta. Zaista mislimo da ne treba dokazivati da je ta Vlada bila katastrofalna za društvo, ali građane treba podsjećati i to ćemo činiti. Moram reći da sam gotovo šokiran: HDZ i Most prave se kao da nisu oni bili na vlasti, danas nam obećavaju razne stvari. Da su znali, da su htjeli mogli su sve to napraviti. Sada to ponovno obećavaju. Pitam se hoće li im građani opet povjerovati nakon što su drastično prevareni. HDZ i Most znače nestabilnost i štetu za Hrvatsku.

Rezultati Vlade Zorana Milanovića se vide i oni će biti naši argumenti. Građani će shvatiti da je SDP uz puno rada Hrvatsku uveo u red, izvukao ju iz krize i ostavio stabilnu državu koju su HDZ i Most u šest mjeseci vratili u kaos. SDP znači stabilnost i siguran smjer za Hrvatsku. Razlika između Narodne koalicije i HDZ-a je ta da su HDZ i Most štetan eksperiment, kaos, nered, politička kriza, zaustavljanje reforme obrazovanja, privatizacija zdravstva, cenzura medija... Narodna koalicija je zdravstvo svima i poštivanje prava svih, rekao je Jovanović.

Peđa Grbin govorio je pak o programu, SDP-ovom i HDZ-ovom.

- Naš program predstavljen je prošlog tjedna, a po segmentima smo ga počeli predstavljati upravo u 8. izbornoj jedinici. Prvi dio za zadravlje, a sutra predstavljamo program obrazovanja u Rijeci. Nismo slučajno to odabrali za početak. U šest mjeseci ove Vlade smo bili izloženi ataku na zdravlje, na džep građana. Zaustavili su se brojni projekti, gradnje bolnica... Naše jamstvo je: tamo gdje smo stali, tamo ćemo nastaviti. Svi projekti koji su započeti bit će završeni.

Za obrazovanje ne znam što reći, a da ne budem prost. Uništili su ono na čemu se radilo godinama - kurikularnu reformu. Dvije osnovne smjernice programa HDZ-a zapele su mi za oko. Najavili su poticanje zapošljavanja i ukidanje plaćanja doprinosa za mlade. To je mjera koja u Hrvatskoj postoji već godinama. Druga je najava CROkartice po uzoru na Mađarsku. EK je Mađarsku tužio zbog te kartice, a sud u Luksmeburgu je odlučio da je ta mjera nedopuštena. Što bi se dogodilo da Njemačka i Slovenija uvedu takve kartice? Propast hrvatskog turizma, istaknuo je Grbin.

SDP-ovci su također istaknuli da od 140 kandidata Narodne koalicije, 93 dolazi iz redova SDP-a, a 40 su žene, što predstavlja udio žena od 43 posto.

- Time smo premašili kvotu, ali ne zbog kvote, nego zbog kvalitete naših kandidatkinja, istaknuo je Jovanović.

Govorili su još i o ustaškom pozdravu Za dom spremni. Grbin ističe da o tom pozdravu najbolje govori recentna sudska praksa, što je na svojoj koži najbolje osjetio nogometaš Joe Šimunić, dok Jovanović komentira ovako: "Govoriti da je to nešto o čemu i dalje treba razmišljati pokazuje još jednom u kojoj mjeri su i Most i HDZ nedorasli da im građani  daju u ruke svoju sudbinu. Sve je jasno, zakon se treba provoditi i moramo se posvetiti odgoju i obrazovanju u školama. Moramo prestati živjeti s avetima prošlosti." (P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter