Grbin: I dalje tvrdim da je Bandić u sukobu interesa


Puštanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se od teških optužbi Uskoka za korupciju i zloporabu položaja brani sa slobode izazvalo je brojne javne reakcije.

Ipak, malo je političara, posebno onih iz vladajuće koalicije, koji su Bandićevo puštanje otvoreno prokomentirali, pa je izjava SDP-ova Peđe Grbina da se u slučaju uplate jamčevine od strane odvjetnika Marijana Hanžekovića radi o sukobu interesa, naišla na velik odjek iako je objavljena tek na jednoj društvenoj mreži.

"Nisam napisao kako je Milan Bandić u sukobu interesa, nego da bi to trebalo provjeriti. Što se tiče Direktive Europskog parlamenta i vijeća broj 2004/18, koja se odnosi na javnu nabavu, držim kako je ovakvo postupanje u temeljnoj opreci s načinom na koji bi se ona trebala primjenjivati," objašnjava Grbin.

On kaže da su po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa neki političari "kažnjeni jer nisu na vrijeme zatvorili svoje trgovačko društvo", te kako "ne vidi da postupak Milana Bandića nije sukob interesa".

Peđa Grbin napominje kako smatra da je postupio načelno i da je obavio svoj posao. "U trenutku objave na Facebooku uopće nisam znao kako odvjetnik Hanžeković radi za Zagrebački holding.

Neugodno je već to gradonačelnik Zagreba sjedi u zatvoru, jer je jasno da ako si pristao baviti se politikom pristaješ i na drugi način ponašanja, te da pravila ponašanju postaju stroža," objašnjava Grbin.

"Po mome mišljenju, riječ je o sukobu interesa i nemam namjeru o tome šutjeti. Vidim da je povjerenica za sukob interesa pokrenula postupak provjere sukoba interesa i vjerujem da je moj posao oko toga završen. Moje mišljenje oko toga neće biti bitno", odgovara Peđa Grbin na pitanje hoće li se i dalje, možda u Hrvatskom saboru, baviti tom temom.

Grbin ističe kako mu kao pravniku i odvjetniku ne smeta se Bandić našao u obrani za slobode: "Načelno, nemam nikakvih problema da se umjesto istražnog zatvora koriste druge mjere opreza. To je pozitivan iskorak u domeni ljudskog prava. Ali, reagirao sam na kršenje sukoba interesa."

Mišljenje slično Grbinovu izrazio je i riječki SDP-ovac Željko Jovanović, na svom Facebook profilu, kao i još neki članovi i dužnosnici stranke. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter