Grbin: Grad previše izdvaja za profesionalni nogomet

Sjednica pulskoga Gradskog vijeća (D. ŠTIFANIĆ)
Sjednica pulskoga Gradskog vijeća (D. ŠTIFANIĆ)

Sjednica Gradskog vijeća Pule protekla je u znaku rasprave o izvješćima o poslovanju trgovačkih gradskih društava protekle godine te povlačenju odluke o davanju u koncesiju gradskog kupališta Valkane. Na koncu su sva izvješća usvojena, no bilo je negodovanja iz redova oporbe. Dosta je zamjerki opozicije, prvenstveno Peđe Grbina (SDP) i izvješće o poslovanju Nogometnog kluba Istra 1962.

Mauricio Licul u svojoj je raspravi o Plinari istaknuo da u izvješću ponovno nema plana plinofikacije ni studije isplativosti.

- Sudeći prema izvješću, očito je da nema isplativosti, odnosno da je loša, rekao je, zatraživši pismeni odgovor na pitanje. Dodao je da će sadašnjom dinamikom plinofikacija biti gotova za sedam godina, a investicija se vratiti za 46. Direktor Plinare Dean Kocijančić mu je  odgovorio, obećavši i odgovore u pisanom obliku, da ga je već nekoliko puta pozvao da dođe u Plinaru te „snimi“ situaciju iznutra te onda stvara mišljenje i kritizira.

Što se tiče poslovanja Luke Pula, Licul je rekao da su se trebali bolje pripremiti za nadolazeće promjene povodom ulaska Hrvatske u EU te da treba razmišljati o drugim izvorima financiranja što se tiče eksploatacije kamena budući da će štinjanska luka u dogledno vrijeme postati luka turizma, sporta i rekreacije. Imao je primjedbi i na poslovanje Pulaparkinga kazavši da ni grad ni građani ne vide reinvesticiju od plaćanja parkinga na što mu je direktor Branislav Bojanić, nabrajajući mu investicije koje su poduzeli, predočio rezultate anketa građana prema kojima je 60 posto građana zadovoljno njihovom uslugom, i dodao da je cijena parkiranja u Puli najniža na svijetu.

U raspravu se potom uključio Grbin, osvrćući se na poslovanje NK Istre. Rekao je da se pokazalo ispravnim što je na početku bio protiv privatizacije kluba jer da to potvrđuju rezultati poslovanja.

- Klub je prihodovao 11,2 milijuna kuna, a rashodi su 14,4 milijuna. Od prihoda 3,4 milijuna kuna dolaze iz gradskog proračuna, a 400 tisuća od Saveza sportova, tako da ispada da je klub samostalno prihodovao sedam milijuna kuna, rekao je Grbin. Dodao je da smatra da nije u redu da Grad Pula izdvaja tolike novce za klub koji je u većinskom privatnom vlasništvu. Usporedio je to potom s brojkom od 3,4 milijuna kuna koliko Pula izdvaja za sve ostale sportove. Erik Lukšić naglasio je da novac odlazi u klub i za pomladak, na oko 150 djece koja ondje treniraju. Također, dodao je da Grad puno više izdvaja za sport i mlade, ukupno oko 25 milijuna kuna.

Pročelnik Damir Prhat govorio je o povlačenju odluke o davanju u koncesiju kupališta Valkane, obrazloživši je time da potencijalni koncesionar nije na vrijeme dostavio lokacijsku dozvolu te bankovne garancije. I Licul i Grbin rekli su da je bilo očito da od toga neće biti ništ te da se kupalište treba dati na upravljanje Pula sportu. Viktor Lazarić (IDS) je pak rekao da postoji atraktivno rješenje za Valkane, a to je DPU Valkane koji samo treba konzumirati, navodeći pritom primjer riječke Kantride. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter