Grbin: Elektronske dražbe nekretnina štite dužnike


Gradnja nove zgrade Opće bolnice u Puli i izmjene novog Ovršnog zakona bile su teme današnje konferencije SDP-ovog saborskog zastupnika Peđe Grbina. Izrazivši zadovoljstvo odlukom Vlade o izdavanju jamstva za kredit od 300 milijuna kuna namijenjen gradnji nove bolnice, Grbin je istaknuo da je time zaokružena financijska konstrukcija.

- Izdavanjem jamstva i nedavnim odabirom izvođača gradnja bi, nadamo se, mogla početi već ujesen, rekao je Grbin, napomenuvši da će građani Istre napokon dobiti bolnicu kakvu zaslužuju. Istaknuo je da se radi o apsolutno najvećem projektu koji provodi ova Vlada  u području zdravstva te najavio dolazak novog ministra zdravlja koji bi u Pulu trebao stići u četvrtak.

Grbin se potom osvrnuo na izmjene i dopune Ovršnog zakona koji bi trebao, kako je rekao, otkloniti loše stvari starog. Najviše se to odnosi na institut javnih ovršitelja, a izmjene su važe jer se prvi put mijenja način ovrhe nekretnina. To je zapravo najveća novost izmijenjenog zakona.    

Prvi put ikad se mijenja uloga općinskih sudova, i to po pitanju ovrhe nekretnina. Izmjenama zakona uvodi se elektronska dražba i time će biti onemogućen dogovor potencijalnih kupaca nekretnine "ispred sudnice", rekao je Grbin, navodeći primjere kako su se vjerovnici često dogovarali i ugovarali cijene nekretnine koju namjeravaju kupiti. Sada će, istaknuo je Grbin, cijeli postupak prodaje nekretnine ovršenika morati biti objavljen na stranicama FINA-e, čime se postiže najveća zaštita za dužnike, a sam postupak postaje puno transparetniji. Obavijest o prodaji morat će biti objavljena 60 dana prije dražbe.

- Do sada ovršne nekretnine nisu imale donju cijenu. Nekretnina se mogla kupiti bez početne cijene, a ovim izmjenama zakona se predviđa da na prvoj dražbi početna cijena nekretnine bude 4/5 cijene, a na drugoj 3/5 cijene, rekao je Grbin, istaknuvši da je važno da novi zakon omogućuje dužniku, ukoliko se prodaje nekretnina u kojoj živi, da nakon prodaje ostane u njoj još godinu dana, da u međuvremenu može naći drugi smještaj.

Što se tiče uvođenja institucije osobnog bankrota, Grbin je rekao da Vlada i o tome vodi računa te su u tijeku pripreme za uvođenje tog instituta kojim se želi olakšati građanima. U tijeku je javna rasprava, ministarstvo započinje pripreme prijedloga, a očekuje se da se u izradu instituta osobnog bankrota uključe i sudovi, centri socijalne skrbi te šira zajednica. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter