Grbin: BiH može slijediti hrvatski primjer

Peđa Grbin (D. PONGRAČIĆ/CROPIX)
Peđa Grbin (D. PONGRAČIĆ/CROPIX)

- Hrvatska je apsolutno spremna za punopravno članstvo u EU-u, a sva svoja iskustva u prilagodbi zakonodavstva i Ustava tijekom procesa pregovaranja spremna je podijeliti sa svim drugim državama regije, kazali su u ponedjeljak u Ingrid Antičević-Martinović, predsjednica saborskog Odbora za zakonodavstvo i Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

- Hrvatska je apsolutno spremna za punopravno članstvo u Europskoj uniji i mislim da će se to i dogoditi kako je planirano, kazala je Antičević-Martinović u Sarajevu gdje je, zajedno s Grbinom, sudjelovala na međunarodnoj konferenciji o ulozi parlamenata u procesu europskih integracija koja je okupila predstavnike Europskog te dvanaest parlamenata država šire regije. Ocijenila je da su iskustva Hrvatske dragocjena i za sve druge države regije. "Ono u čemu smo griješili možda je dragocjenije iskustvo za naše susjede poput BiH i Srbije da ne ponavljaju naše greške", kazala je Antičević-Marinović. Upozorila je da interes građana uvijek mora biti na prvom mjestu, što uključuje, primjerice, i to kako zaštititi hrvatskog radnika, bez obzira na to što EU nikada nije govorio kako to učiniti. "Mislim da je na našoj Vladi, a ona to i čini, odlučiti kako donositi što pravednije zakone", kazala je.

Peđa Grbin također je ocijenio da iskustvo Hrvatske može puno značiti svim drugim državama koje pretendiraju na članstvo u EU-u. Upitnim, međutim, smatra koliko su iskustva Hrvatske primjenjiva u slučaju BiH jer je riječ o specifičnoj državi s federalnim ustrojem. "Nama je bilo puno lakše u okviru jednog jednodomnog parlamenta dogovoriti kako politički konsenzus tako i suradnju s tijelima izvršne vlasti. Samo se nadam da će BiH prihvatiti ono što je Hrvatska pokazala, a to znači konsenzus svih subjekata. Bez konsenzusa nema ulaska u EU", istaknuo je Grbin.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Božo Ljubić (HDZ 1990.) tijekom rasprave na sarajevskoj konferenciji kazao je da je pridruživanje EU-u vjerojatno jedino pitanje oko kojega u toj državi postoji konsenzus, no ni s tom se konstatacijom nisu suglasili neki od zastupnika u bosanskohercegovačkom parlamentu.

Tajnik Venecijanske komisije Thomas Markert ocijenio je da će BiH morati mijenjati svoj ustavni ustroj ukoliko želi postati članicom EU-a. Istodobno je izrazio sumnju u to koliko će proces ustavnih promjena uopće biti izvediv s obzirom na način odlučivanja u BiH. "Samo da podsjetim: BiH je već deset godina članica Venecijanske komisije, a za sve to vrijeme nije imenovala svog predstavnika u ovom tijelu jer o tome nije bilo moguće postići politički dogovor", kazao je Markert. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter