Grbin 103 tisuće, Miletić nula kuna

Kruh od jučer nije pokvaren, ali se ne prodaje (D. Me.)
Kruh od jučer nije pokvaren, ali se ne prodaje (D. Me.)

Služba za informiranje Hrvatskog sabora objavila je detaljan popis troškova zastupnika u 2017. godini iz kojeg je vidljivo za koje su namjene, uz redovnu plaću, parlamentarci dobivali novac iz državnog proračuna. "Najskuplji" zastupnik u Hrvatskom saboru je SDP-ov Domagoj Hajduković koji je dodatno potrošio nešto više od 190 tisuća kuna, ali postoje i zastupnici, poput njegova stranačkog šefa Davora Bernardića ili predsjednika HSS-a Kreše Beljaka, čiji "dodatak" iznosi - nula kuna. Trošak saborskoj blagajni nije napravio ni Boris Miletić, predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule.

Lider istarskog SDP-a Peđa Grbin uz plaću je u 2017. godini potrošio još 103 tisuće kuna javnog novca za prijevoz autom (29 tisuća kuna), avionom (16 tisuća kuna), stanarinu (33 tisuće kuna) te režije i troškove odvojenog života.

IDS-ovi zastupnici različito su trošili. Tulio Demetlika dobio je iz proračuna 92 tisuće kuna, od čega na troškove automobila otpada 31 tisuća, dok je stanarina u Zagrebu stajala 33 tisuće kuna. Zastupnik Giovanni Sponza potrošio je na prijevoz autom 25 tisuća kuna, stanarina je iznosila 33 tisuće, a sveukupni trošak 75 tisuća kuna.

HSU-ov Silvano Hrelja na podjednak način podmirio je troškove koji su iznosili 101 tisuću kuna. Gotovo 40 tisuća kuna potrošio je na automobil, 33 tisuće kuna za stanarinu, dok su ostalo troškovi drugih vrsta prijevoza, režije i odvojeni život.

Anton Kliman iz HDZ-a bio je nešto skromniji - njegovi troškovi iznose 87 tisuća kuna. Uz stanarinu, kilometraža je "pojela" preko 35 tisuća kuna, dok je na stanarinu otišlo 33 tisuće u 2017. godini.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin imao je dodatne troškove od 15 tisuća kuna od čega pet tisuća kuna iznosi prijevoz zrakoplovom, dok osam tisuća kuna odlazi na "odvojeni život".

Inače, Hrvatski sabor zastupnicima koji stanuju na udaljenosti većoj od pedeset kilometara od Zagreba nadoknađuje mjesečnu stanarinu do 2.500 kuna, te režijske troškove do 500 kuna mjesečno. Potroše li više na skuplje stanove, zastupnici plaćaju iz vlastita džepa. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter