Grbić: Nisam naredio praćenje Bajića i novinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vi ste zadnji kojima bih trebao danas bilo što reći! Nemate nimalo profesionalnosti. Zašto me niste jučer nazvali? Pa da uz bombastični tekst bude i moj komentar! Žalosno je to što me zovete dan kasnije. Kao da smo u 18. stoljeću. Netko kod vas ima neki kompleks. To je tuga i žalost od novinarstva. Napisati nešto, objaviti i onda tražiti izjavu!

Trebalo je imati barem minumum pristojnosti. Ako zbog ničega, onda zato što sam ja dijete Rijeke. Iz istog smo grada", rekao je Grbić.

Nakon što smo otrpjeli eskapadu ogorčenja zbog našeg pisanja o navodnom tajnom praćenju glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara, bivši ravnatelj policije Oliver Grbić, prvenstveno zahvaljujući dugogodišnjoj dobroj suradnji, ipak je odgovorio i na navode iz teksta.

"Ko prvo, nikada nisam potpisao nikakav nalog za praćenje glavnog Državnog odvjetnika Mladena Bajića ili za novinare. Morate znati da je novi ZKP omogućio USKOKU-u da provodi kriminalistička istraživanja. I to na način da se u sjedištu USKOK-a uzimaju iskazi osumnjičenika.

Zapisnici se ne dostavljaju policiji. Jedan zapisnik, odnosno audio-video snimka ostaju u USKOK-u, a drugi zapisnik dobiva stranka u postupku. Policija nema ama baš nikakvih službenih saznanja što se događalo na ispitivanju, a još manje što su govorili osumnjičenici, kaže Grbić, najavljujući da će tužiti Novi list.

Nema niti jednog argumenta niti dokaza za ono što ste napisali o meni, tvrdi, dodajući kako kao ravnatelj policije nije ništa potpisao i da je i "takva pomisao je besmislena jer ja i nisam bio zadužen za operativne poslove".

Na kraju krajeva bilo bi glupo i besmisleno da je naređujem da se prati glavni državni odvjetnik", tvrdi Grbić

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da ne može govoriti o ovom slučaju jer "trenutno ne raspolaže podacima".

"U ovom trenutku ne raspolažem s podacima da bih vam bilo šta mogao odgovoriti", kazao je ministar Ostojić novinarima nakon otvaranja Četvrte konferencije Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa. Na pitanje novinara hoće li pokrenuti istragu, rekao je da je će odgovor na to pitanje dati Ravnateljstvo policije. (Branko Škorić/Novi list, Hina)

Milanović još ne želi komentirati

Premijer Zorana Milanović danas nije želio ocjenjivati slučaj praćenja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara, uz objašnjenje da ne želi nikoga optuživati dok god ne zna što se doista dogodilo.

– Ako se nešto događalo to je bilo u vrijeme bivše administracije i morate pitati njih. Za razliku od njih ja ne skačem u takve optužbe preko noći, volim stvari provjeriti. Svjestan sam da da moram reagirati i da moram reagirati u razumnom vremenu. Pritisak da reagiram je tu i ne mogu bježati od problema, kazao je Milanović.

Dodao je da nikoga ne želi optužiti unaprijed i da treba vidjeti što će reći interna kontrola, nakon čega će neki ljudi, smatra premijer, morati dati pokoje objašnjenje. Na pitanje je li nedopustivo da u demokratskoj zemlji policija prati glavnog državnog odvjetnika i osam novinara, premijer je odgovorio da to nije uobičajeno.

– Najblaže rečeno neobično je, ali treba pričekati dana - dva. Ne želim cipelariti svoje političke protivnike, istaknuo je premijer.

Grbić pratio po Karamarkovom nalogu

Saborski zastupnici iz vladajuće većine poručili su danas kako, pokažu li se istinitima medijski napisi da je bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić lani navodno naložio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara, to znači da Grbić nije radio sam, nego po nalogu tadašnjeg ministra unutarnjih poslova i današnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

"Čini se da se tu radi o još jednom kosturu iz ormara iz vremena HDZ-a, iz vremena kada je Tomislav Karamarko bio ministar unutarnjih poslova", izjavio je novinarima potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić (SDP).

Naglasio je kako se taj slučaj mora temeljito istražiti, jer ako se pokaže istinitim, istaknuo je, Grbić to sigurno nije radio na svoju ruku, nije radio bez znanja tadašnjeg ministra unutarnjih poslova i sadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji ga je i doveo na tu dužnost.

Njegov stranački i kolega u saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Igor Rađenović izjavio je kako će biti skandalozno pokaže li se istinitim da je policija pratila glavnog državnog odvjetnika. Pozvao je Ravnateljstvo policije da taj slučaj istraži do kraja, da DORH zatraži cjelovitu istragu, te da se u istragu, ako bude potrebno, uključi i Odbor.

IDS-ovac Damir Kajin rekao je kako je Hrvatska već naučila da je HDZ represivni, obavještajni aparat koristio kako bi prisluškivao oporbu i novinare, a navodno praćenje glavnog državnog odvjetnika označio je kao "banditizam par exellance".

"Budete uvjereni, nije to gospodin Grbić radio na svoju ruku nego je to radio po nalogu ondašnjeg ministra unutarnjeg poslova, a vjerojatno i predsjednika vlade Sanadera. Budite uvjereni da se gospođu Kosor nije previše zarezivalo", kazao je Kajin.

Za oporbeni HDSSB ovaj je slučaj još jedna od potvrda njihova stava da aktualna vlast, kao i prethodna, nastavlja kontinuitet činjenice da politika ne može maknuti prste iz policije, niti iz sigurnosno-obavještajnog sustava.

Laburist Branko Vukšić rekao je kako i taj "skandalozni" slučaj pokazuje da Hrvatska nije pravna država, dodavši da vjeruje novinskim napisima te da očekuje da će oni koji su naložili praćenje novinara biti i procesuirani.

Prema pisanju "Novoga lista", bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić je prošle godine, uoči parlamentarnih izbora, naložio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara. Bajića i novinare policija je, navodi list, nadzirala izravnim praćenjem te izlistima telefonskih kontakata, a formalni razlog bio je curenje podataka tijekom istrage nad HDZ-om u slučaju Fimi medija. (Hina)Kosor: DORH treba utvrditi istinitost optužbi na Grbićev račun

Zastupnici HDZ-a nisu danas htjeli komentirati medijske napise da je bivši ravnatelj policije Oliver Grbić lani navodno naložio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara, a Jadranka Kosor kazala je da kao premijerka nije znala za taj slučaj, koji bi, očekuje, DORH trebao istražiti i utvrditi istinu kako te ozbiljne optužbe ne bi "ostale visjeti u zraku". (Hina)

Karamarko: Policija je zakonito istraživala curenje informacija

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je policija, u vrijeme dok je bio ministar unutarnjih poslova, na nalog Državnog odvjetništva istraživala curenje informacija o istragama i da je pri tom koristila zakonom dopuštene metode.

Karamarko je u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku Europske pučke stranke, komentirao medijske napise da je bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić lani navodno naložio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara.

"Mogu i trebam komentirati. Tada sam bio ministar unutarnjih poslova. Radi se aktivnosti policije koja je počela na zahtjev Državnog odvjetništva. U to su vrijeme curile informacije čini mi se o Fimi-mediji, iskaz gospođe Pavošević i tome slično. Primjenom nekih mjera policija je došla do nekakvih rezultata i nalaza te o tome izvijestila Državno odvjetništvo. Ali, nije bilo mjera praćenja i prisluškivanja, mislim da su bili izlisti i nekakve analize", rekao je Karamarko.

Dodao je da je "policija je koristila zakonom utemeljene metode i instrumente da dođe do načina kako su curile informacije, dakle nije bio u pitanju atak na novinare, nedaj Bože, dapače novinari nisu niti smiju biti mete, ali slabe točke u sustavu to jesu". (Hina)


 

 


Podijeli: Facebook Twiter