Grb Istarske županije - 43. istarskoj diviziji

Skupština Istarske županije (M. MIJOŠEK)
Skupština Istarske županije (M. MIJOŠEK)

Skupština Istarske županije jednoglasno je podržala prijedlog da se 43. istarskoj diviziji  dodijeli Grb Istarske županije, najviše godišnje županijsko priznanje, na sedamdesetu obljetnicu njena osnivanja u Drugom svjetskom ratu, 29. kolovoza u Čabru. Grb će se dodijeliti na svečanoj sjednici županijske Skupštine 25. rujna u Pazinu, prigodom obilježavanja Dana županije i obljetnice donošenja Pazinskih odluka iz rujna 1943. o priključenju Istre domovini.

Prihodi veći nego lani

Pred vijećnicima se našlo izvješće o izvršenju županijskog proračuna u prvoj polovici ove godine, kada je prema izvješću pročelnice za financije Slavice Benčić Kirac ostvareno 127 milijuna kuna prihoda, što je 9,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a 39 posto od godišnjeg plana. Većina proračunskih sredstava troši se za školstvo (29 posto), socijalu i zdravstvo (20 posto), te poljoprivredu (18,7 posto), izvijestila je Benčić Kirac. Usvojen je i financijski izvještaj Županijske uprave za ceste za prvo polugodište, tijekom kojeg je prema izvješću ravnatelja Robija Zgrablića utrošeno 37 milijuna kuna.

Raspravljalo se i o izvješću revizije poslovanja istarske županije u prošloj godini, što je načelnik županijske uprave Valerio Drandić rezimirao zaključkom da su "primjedbe minimalne a propusti beznačajni, što je znak da smo radili dobro i kvalitetno".

Izvještaj o radu župana Valtera Flega u prvoj polovici ove godine polučio je tek manju raspravu među vijećnicima. Flego je istaknuo da je po nedavnim analizama Istarska županija proglašena trećom po konkurentnosti u Hrvatskoj te da je nezaposlenost u Istri u prvih šest mjeseci manja za 18 posto od istog lanjskog razdoblja. Flego je iznio pregled aktivnosti županijske uprave u području gospodarstva (kao zanimljivost bilježimo uvođenje županijskih poticaja za mljekomate!); europskih fondova (iz kojih je odobreno devet novih istarskih projekata vrijednih ukupno 1,7 milijun eura); infrastrukture i okoliša, zdravstva i socijale (u realizaciji je 89 projekata prema županijskom Planu za zdravlje), školstva, kulture te povećanja učinkovitosti uprave.

Stranački nepotizam

Izrazitije je nezadovoljan izvješćem bio tek Damir Kajin, koji je rekao da koalicija na vlasti u Hrvatskoj "u prve tri godine nije uspjela, ali prema Istri nije vodila pogrešnu politiku" te da Istra "stagnira zbog stranačkog nepotizma jer u Istri nitko nema šanse doći do posla ako nije uz ekipu na vlasti".

Na pitanje Marina Rocea je li se odustalo od pulske bolnice o čemu se već dugo ništa ne čuje, župan Flego odgovorio je da se od bolnice ne odustaje te da bi uskoro trebao biti odabran izvođač radova. Župan je upitan i što je s projektom uređenja novog sjedišta Županijske skupštine u zgradi pazinskog kina, budući da se sada uložilo u uređenje dvorane u Spomen domu, a odgovorio je da to, s obzirom da košta 14 milijuna kuna, "zasad nije prioritet".

Podrška pulskoj kandidaturi za prijestolnicu kulture

Skupština je izglasala i podršku kandidaturi grada Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, koja bi, prema obrazloženju pročelnika za kulturu Vladimira Torbice trebala donijeti niz dobrobiti ne samo Puli nego i ostalim umreženim istarskim gradovima. Torbica je također izvijestio da su se za istu titulu iz Hrvatske kandidirali još Rijeka, Osijek, Split, Varaždin i Dubrovnik, a očekuju se još i vjerojatne kandidature Zagreba i Zadra. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter