Graz u Puli - Pula u Grazu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba naziva "Welcome Back! - MS Schaumbad Goes Pula", otvorena u galeriji Makina u sklopu proslave Dana grada Pule, prva je u nizu suradnji Schaumbad-Freies Atelierhausa iz Graza, galerije Makina i centra Rojc.

Na izložbi, koja je simbolicno otvorena performansom mahanja austrijskom zastavom, svojim su se radom predstavili Candy Lebensformen (Isabel Espinoza i Daniel Bergmayr), Robert Findenig, Max Gansberger, Alexandra Gschiel, Elisabeth Gschiel, Michael Maier, Mognstuambuam, Igor F. Petkovic, Heimo Ranzenbacher, Robert Riedl, Klaus Schrefler, Edda Strobl i Helmut Kaplan, Eva Ursprung, Kathrin Velik, Markus Wilfling, Zweite liga für kunst und kultur (Vera Hagemann i Klaus Meßner).



U katalogu izložbe navodi se da "Austrija i Pula imaju veliku zajednicku povijest. Graz i Pula su pobratimljeni gradovi još od 1972. godine, a sve te povijesne veze izmedu naša dva grada postaju ponovo žive zahvaljujuci programu razmjene umjetnika izmedu Schaumbad-Freies Atelierhausa iz Graza i galerije Makina.

U sklopu ove razmjene umjetnici iz Schaumbada istraživat ce zajednicke tocke koje vezuju naše gradove, ali i razlike u razvitku umjetnosti i društva. Razmjena umjetnika nastavit ce se u rujnu i listopadu, kada ce pulski umjetnici predstaviti svoje radove u Grazu".

Skupna izložba bila je ujedno i multimedijalna (instalacije, performansi, videouraci, fotografije, stripovi, audioinstalacije) pa su posjetitelji mogli dobiti širi uvid u umjetnicke vizije i dosege umjetnika okupljenih u ateljeu Schaumbad.

Teško je pronaci zajednicku crtu u izloženim radovima, no možemo ustvrditi da su glavne preokupacije austrijskih umjetnika strogo vezane uz sadašnjicu, život u gradovima, odnos umjetnika prema povijesti, ali i pristup umjetnosti kao eksperimentu. Sadržajnost i raznolikost osnovne su odlike ovog postava koji ce svi znatiželjnici moci pogledati do 20. svibnja.


Podijeli: Facebook Twiter