Gratza nije protiv funtanjanskog vrtića

Peter Christian Gratza na svojoj terasi pokazuje prema parceli na kojoj je predviđen vrtić
Peter Christian Gratza na svojoj terasi pokazuje prema parceli na kojoj je predviđen vrtić

"Nije istina da ne želim djecu u svojoj blizini kako to piše u naslovu subotnjeg članka iz Glasa Istre, koji držim tendencioznim i zlonamjernim.

Stvari su sasvim suprotne i ta me tvrdnja vrijeđa kao čovjeka i nona dvoje unuka od 5 i 1,5 godine", rekao nam je Peter Christian Gratza, vlasnik kuće kraj koje Općina Funtana planira izgraditi dječji vrtić i jaslice.

Potvrdio je da je Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja u žalbenom roku predao žalbu na građevinsku dozvolu za vrtić i jaslice, ali je istaknuo i da nije protiv izgradnje. Istina, želio bi da se ona dogodi na nekoj drugoj parceli, no ukoliko to nije moguće, kako veli, traži "samo manje preinake projekta".

Kako smo pisali, općinski načelnik Tomislav Čoga nedavno je predstavio projekt tog budućeg objekta u Ribarskoj ulici, preko puta tržnice, na mjestu sadašnje zelene površine s dječjim igralištem, u skladu s prostornim planom, te izvijestio novinare da nakon trogodišnje procedure projekt konačno dobio nepravomoćnu građevinsku dozvolu (koja je trebala postati pravomoćna 19. listopada) i potvrdu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta.

No, obznanio je zatim i da će početak izgradnje, planiran za kraj godine, kasniti oko dva mjeseca upravo zbog Gratzine žalbe koja je došla nakon dvije javne rasprave na kojima nije bilo njegovih primjedbi.

Gratza tvrdi da su projektom povrijeđene odredbe prostornog plana. "Premašen je dozvoljeni koeficijent izgradnje i nedostaju parkirna mjesta. Planirani monumentalni objekt je za tu parcelu jednostavno prevelik. Na koncu sam odlučio da se neću žaliti, ako unesu minimalne izmjene projekta, čemu nije udovoljeno.

Ispod mojih prozora predviđena je septička jama i prostor za odlaganje otpada, odnosno kontejnere. To su prihvatili izmijeniti, ali ne i izmjestiti cijev za ventilaciju kuhinje, također predviđenu tik uz moju parcelu, te sniziti za jedan metar dio ravnog krova neposredno ispred moje kuće, što ne bi bio problem, jer je na zelenom krovu vrtića predviđen debeli sloj zemlje.

Žalio sam se stoga ministarstvu putem pravnika Danijela Leve i sad čekamo odluku. Doista mi je žao što je došlo do takve situacije. Nadam se najboljemu i u interesu i moje obitelji i općine Funtana", kazao je. (K. FLEGAR)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter