Gratinirane dagnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na moju i vašu srecu, dagnje, odnosno pedoci po naški, jedne su od najukusnijih školjaka. Da je tome tako najbolje znaju ribe, posebno orade, koje u jatima znaju napasti mrjestilišta dagnji te svojim tupastim zubima i jaskom vilicom mogu požderati na stotine kila socnih dagnji i time vlasniku mrjestilišta nanijeti veliku štetu.

Ovaj put uputit cu vas da probate gratinirane dagnje. Pritom moram biti potpuno iskren i navesti vam da sam gratinirane dagnje dvaput jeo, a samo jednom napravio. I to samo iz jednog razloga, jer sam lijen, a za gratiniranje dagnji (mogu se i kamenice te druge školjke gratinirati) treba malo duže vremena. No, kad ih na taj nacin pripremljene probate, vjerujte mi, uopce vam nece biti teško napraviti ih još koji put.

Ocišcene dagnje stavimo u lonac i kuhamo ih dok se potpuno ne otvore. U meduvremenu pripremite smjesu za gratiniranje. U manju posudu stavite krušne mrvice, ribani sir parmezan te malo bijelog papra i dobro promiješajte. Kuhano i ohladeno meso dagnji izvadite iz ljuštura i uvaljajte u pripremljenu smjesu te ih ponovno vratite u jedan dio od dvije ljušture.

Potom ih posložite ih u protvan, na svaku gratiniranu dagnju kapnete malo maslinova ulja i kap limuna i stavite da se zapeku u pecnicu. Kad smjesa na dagnjama poprimi smeckastu boju izvadite i poslužite uz kapljicu dobrog bijelog vina.


Podijeli: Facebook Twiter