"Grannies on safari" snimana i u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetkom tjedna ekipa americke putopisne emisije naslovljene "Grannies on Safari" (Bakice na safariju) boravila je u radnom posjetu Istri.

Obilazak Poluotoka odraden je u sklopu trodnevnog studijskog putovanja Hrvatskom na kojem prikupljaju materijal za dvije polusatne epizode što ce se tijekom 2013. prikazivati u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

U istarskom dijelu ekspedicije voditeljice emisije, vitalne bakice Regina Stewart Fraser i Patricia Anita Johnson, upoznale su razlicite segmente ovdašnje turisticke ponude - od gastronomije i smještaja do umjetnosti, povijesnog naslijeda i ocuvane prirode.

Kako je navedeno na web-stranicama www.istra.hr, obišavši Arenu i druge pulske znamenitosti te Stanciju Meneghetti kod Bala, americke gošce su prvog dana vecerale u rovinjskom restoranu Blu i nocile u hotelu Lone, da bi se iduceg dana zaputile prema unutrašnjoj Istri. Prva postaja bio im je Grožnjan, gdje su se zanimale za srednjovjekovnu povijest gradica i nacin na koji je postao središtem umjetnika te obišle nekoliko galerija i razgovarale sa slikarima.

Naravno, nije manjkala ni eno-gastronomska komponenta. Degustacija tartufa i domacih rakija na imanju obitelji Karlic iz Paladini nedaleko od Buzeta protekla je uz odlicnu prezentaciju domacice Radmile Karlic, dok je župan najmanjeg grada na svijetu Elvis Percic dao zanimljiv intervju o instituciji župana i trenutnim prilikama u Humu.

Nakon odradenog drugog dana, grupa se smjestila u motovunski hotel Kaštel, odakle su krenuli prema Dalmaciji. Pored dviju voditeljica, produkcijsku ekipu su cinili snimatelji Julio Martinez i David Michael Fraser te producentica Marija Dugandžic Pašic, Amerikanka hrvatskih korijena sa zavidnim iskustvom u proizvodnji televizijskih sadržaja. Njihov boravak u Istri organizirala je i koordinirala županijska Turisticka zajednica.

Popularnu emisiju "Grannies on Safari" prikazuju brojne javne i privatne TV-postaje u SAD-u, ali i u Velikoj Britaniji te pojedinim azijskim i africkim zemljama. "Ulazi" u više od 59 milijuna kucanstava, a ovjencana je i prestižnom televizijskom nagradom Emmy. Odlikuje je ležeran i neposredan pristup sugovornicima, kao i nastojanje voditeljica da gledateljima otkriju dotad neistražena mjesta, obicaje i kulture. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter