Granični spor utječe na indijsko-kineske odnose

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indijski premijer Manmohan Singh u nedjelju je kineskom predsjedniku Liu Keqiangu koji se nalazi u posjetu Indiji rekao da bi nedavno vojno suprotstavljanje dviju zemalja na Himalaji moglo utjecati na razgovore o jačanju trgovinske razmjene.

Na sastanku održanom ubrzo po dolasku Lija u Indiju, Singh je rekao da su odnosi bili pogođeni kada je narušen "mir i spokoj" na granici, rekao je agenciji Reuters viši dužnosnik vlade upoznata s razgovorima. Singh je govorio o trotjednim napetostima oko spornog teritorija na zapadnom dijelu Himalaje koji su riješeni tek 3. svibnja.

Dvije zemlje su u sporu oko velikih područja na nejasno određenoj granici gdje su prije 50 godina vodile i kratak rat. Iako desetljećima nije bilo oružanih incidenata, obje strane održavaju snažnu vojnu nazočnost na tom području i često šalju ophodnje u sporne prostore.

Posljednji incident skrenuo je pozornost diplomacije s pregovora o ulaganju i trgovini uoči Lijevog posjeta i narušio stav indijske javnosti spram Kine. Bilateralna trgovina dostigla je 73 milijarde dolara 2011. godine, čime je Kina postala najveći trgovinski partner Indije, ali je prošle godine pala na 66 milijardi.

Dužnosnik je razgovore opisao kao konstruktivne i srdačne ali je rekao da nije upoznat s odgovorima na Singhove izjave kineskog predsjednika, kojemu je posjet Indiji prvo službeno putovanje u inozemstvo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter