Granic: Posao s Hypo bankom vodio je Sanader

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granic posvjedocio je danas na zagrebackom Županijskom sudu da je sve poslove oko realizacije kredita s austrijskom Hypo bankom vodio njegov tadašnji zamjenik Ivo Sanader, nakon što su cijeli posao zajedno dogovorili s austrijskim partnerima uz odobravanje tadašnjeg hrvatskog predsjednika i premijera.

No, Granic se prisjetio da je o pregovorima oko kredita redovito izvještavao tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, koji je kao veliki prijatelj Hrvatske preporucio suradnju s Hypo bankom u vrijeme kada na domacem tržištu nije poslovala niti jedna strana banka, a država nije mogla doci do novca na medunarodnom financijskom tržištu.

Mock je, po Granicevim rijecima, prvi poslao pismo u kojem je preporucio poslovanje s "ambicioznom bankom iz Koruške" koja bi bila spremna Hrvatskoj odobriti kredit za kupnju veleposlanstava.

Potom je daljnju uspostavu kontakata s Hypo bankom prepustio svom zamjeniku Sanaderu koji je odlicno vladao njemackim jezikom. Nakon što je u rujnu 1994. u ministarstvo vanjskih poslova došlo pismo namjere iz Hypo banke Sanader je dogovorio sastanak s njenim celnicima na kojem je bio i direktor banke Wolfgang Kulterer.

"Pismo namjere mi je donio zamjenik koji je bio vrlo raspoložen. I ja sam bio raspoložen jer je to znacilo da cemo ostvariti svoj cilj", kazao je Granic.

Dodao je da su predstavnici Hypo banke na sastanku potvrdili kako su spremni Hrvatskoj odobriti kredit, a s rezultatima su, po Granicevim rijecima, bili zadovoljni i tadašnji predsjednik Franjo Tudman te premijer Nikica Valentic.

Granic se prisjetio da se sljedeci put s direktorom Hypo banke susreo nakon godinu dana kada je cijela kreditna procedura bila završena.

Sanader je tada dogovorio rucak u jednom zagrebackom restoranu na kojem su se predstavnici Hypo banke interesirali o stanju u BiH na cije su se tržište takoder planirali probiti.

Na pitanje suca Ivana Turudica je li to bilo ispod nivoa ministra vanjskih poslova Granic je rekao da nije jer je rijec o prvoj banci koja je došla u Hrvatsku i odobrila joj kredit. "To je imalo težinu i trebali smo to cijeniti", ustvrdio je Granic, tim više što je Hypo banku u pocetku preporucio Mock, koji se i naknadno interesirao o tijeku pregovora.

Granicevo svjedocenje nastavit ce se 24. studenoga u 11 sati, na iducem rocištu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu koji se osim za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od Hypo banke tereti i za primanje mita od madarskog MOL-a kojemu je zauzvrat navodno omogucio preuzimanje upravljackih prava u Ini.

Snimka sastanka s Hernadijem


Prije toga na sudenju je utvrdeno da je snimka sastanka Ive Sanadera s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem u jednom zagrebackom restoranu ipak zakonit dokaz na sudenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a optuženom za uzimanje provizije od Hypo banke i primanje 10 milijuna eura mita kako bi madarskoj naftnoj kompaniji omogucio preuzimanje upravljackih prava u Ini.

Odluku o uvrštavanju snimke medu sudske dokaze poslijepodne je donijelo vijece suca Ivana Turudica, unatoc žestokom protivljenju Sanaderove obrane koja je u više navrata isticala da je sporna snimka nezakonita zbog cega se ne može koristiti kao dokaz.

U 'nijemoj' cetverominutnoj video snimci koja je potom prikazana u sudnici vide se Sanader i Hernadi u razgovoru tijekom kojega bivši premijer i predsjednik uprave MOL-a razmjenjuju papiric na kojem je Sanader prethodno nešto zapisao. Takoder Sanader se vidi kako iz mobilnog telefona vadi bateriju.

Odbacujuci tvrdnje obrane Turudic je kazao da se ne radi o dokazu koji je bio pribavljen kršenjem Ustava, zakona ili medunarodnih prava. "Pregledom snimke je utvrdeno da je nastala u javnom prostoru koji je oznacen kao takav", kazao je Turudic. Ipak, složio se s tvrdnjama obrane kako je neprihvatljivo što je snimka prije suda došla do medija.

Lažna dojava
o bombi

Uoci nastavka sudenja bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu zagrebacki Županijski sud jutros je bio ispražnjen zbog dojave o bombi.

Zaposlenici suda iz zgrade na Zrinjevcu morali su izaci nešto prije 9 sati, a novinarskim ekipama koje su cekale na ulazak u zgradu pravosudni su policajci rekli da ne mogu uci.

Na ulazu u sud videna policijska protueksplozijska ekipa sa službenim psima. Nakon dojave proveden je protueksplozijski pregled, kojom prilikom je utvrdeno da se radilo o lažnoj dojavi, a policija traga za pociniteljem tog kaznenog djela. Sudenje je nakon toga nastavljeno.

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granic koji danas treba svjedociti na sudenju Sanaderu je nakon navodne dojave o bombi izašao iz suda i okupljenim novinarima rekao da se na sud treba vratiti u podne.

Sanadera se tereti za uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke te primanje 10 milijuna eura mita od madarskog MOL-a kojemu je, prema tvrdnjama tužiteljstva, zauzvrat omogucio stjecanje vecinskih upravljackih prava u Ini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter