"Grandmaster" otvorio Berlinale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji 63. Berlinski filmski festival otvoren je sinoć premijerom filma "Grandmaster", borilačko-povijesnog spektakla smještenog u Kini u vrijeme japanske okupacije 1930-ih godina, honkonškog redatelja Wong Kar Waija, predsjednika festivalskog žirija.

S tamnim sunčanim naočalama koje su mu zaštitni znak, Wong Kar Wai je prošetao crvenim tepihom u pratnji zvijezda filma, njegovog omiljenog glumca Tony Leunga i glumice Zhang Ziyi.

"Grandmaster", koji se prikazuje izvan konkurencije,  priča je o dvoje kung fu majstora, od kojih je jedan legendarni Ip Man, mentor Brucea Leea. Film uranja gledatelja u filozofiju i kodeks časti majstora borilačkih vještina, vješto oslikavajući prve godine moderne Kine.

U Berlinu će od 7. do 17. veljače biti prikazano više od 400 filmova u različitim programima. Dvadeset i četiri filma iz 22 zemlje odabrani su u službeni izbor, od kojih se 19 natječe za Zlatnog medvjeda, koji će biti dodijeljen 16. veljače.

Po riječima direktora festivala Dietera Kosslicka, mladi talenti ali i već afirmirani umjetnici predstavit će filmove u kojima su stvarnost i mašta zbunjujuće slični. Diljem svijeta ponovno se pojavljuje nezavisna kinematografija, brza i turbulentna koja poručuje - život je težak i nepravedan, ali ipak i jako zabavan, rekao je.

Žanrovski raznolika konkurencija donosi i novi film američkog redatelja Stevena Soderberga, psihološki triler "Nuspojave"  o spletkama farmaceutskih kompanija u kojem glume Jude Law, Rooney Mara i Catherine Zeta-Jones.

Društveno je angažiran i film Gusa van Santa "Obećana zemlja", u kojem je Matt Damon u ulozi predstavnika velike korporacije mora nagovoriti stanovnike malog američkog gradića da dopuste eksploataciju plina na njihovoj zemlji, no i suočiti se s vlastitom savješću.

U tri filma glume francuske dive - Isabelle Huppert časna je sestra u drami "Nun", Juliette Binoche pjesnikinja u biografskoj priči "Camille Claudel 1915", a Catherine Deneuve u filmu "On My Way", u ulozi napisanoj samo za nju, šezdesetogodišnjakinja je željna novog početka.

Austrijski redatelj Ulrich Seidl u Berlin dolazi s posljednjim dijelom svoje trilogije, filmom "Raj: Nada" o 13-godišnjakinji koja provodi ljeto u kampu za debelu djecu, zabranjivani iranski autor Jafar Panahi s filmom "Spuštena zavjesa", a poljska redateljica Malgoska Szumowska u filmu "U ime..." obrađuje tabu temu homoseksualaca među svećenicima.

U konkurenciji je i bosansko-hercegovački režiser, Oskarom nagrađeni, Danis Tanović, s filmom "Epizoda u životu berača željeza", istinitom pričom o romskoj obitelji čija majka nije dobila nužnu, po život presudnu liječničku pomoć jer nije bila zdravstveno osigurana.

Iz regije na festivalu, ali u programu "Forum" koji daje odmak od srednje struje i njeguje nekonvencionalne filmske pristupe, sudjelovat će hrvatski film "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića i hrvatska manjinska koprodukcija "Krugovi" Srdana Golubovića.

Na filmskom sajmu prikazat će se pet dugometražnih hrvatskih filmova, "Pismo ćaći", "Halimin put" Arsena A. Ostojića, "Sonja i bik", omnibus "Košnice" i "Cvjetni trg", a hrvatska kinematografija svakodnevno će se predstavljati na sajamskom štandu. Četvero mladih hrvatskih filmaša sudjeluje na Berlinskom Talent Campusu, a Tanja Miličić, voditeljica pulskog Kina Valli u žiriju je Europa Cinemas koji nagrađuje najbolji europski film.

Uz Wonga Kar Waija, u žiriju su Tim Robbins, iranska redateljica Shirin Neshat, grčka producentica Athina Rachel Tsangari, danska autorica Susanne Bier, njemački režiser Andreas Dresen i američka snimateljica Ellen Kuras. Svečana dodjela nagrada bit će 16. veljače. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter