Grandici: Druga strana price

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dom za starije i nemocne u Grandicima pokraj Barbana koji smo posjetili, doduše najavljeno, nije se pokazao kao sramotno i nehumano mjesto za život. Zasigurno ne na nacin kako su tome svjedocile fotografije bivšeg djelatnika doma koje smo objavili prije nekoliko dana.

Teško da je vlasnik doma Nevio Bacac, koji nam je dozvolio fotografiranje i ulazak u svaku prostoriju doma, u zadnjih nekoliko dana uspio u tolikoj mjeri prekriti brojne nedostatke. Istina je da je zgrada doma, stara, da su sobe skucene, da bi trebalo ofarbati zidove i promijeniti svu drvenariju, zamijeniti elektricne instalacije, no prostor se doima cistim i urednim te prilicno bezopasnim.

Iako je namještaj u sobama skroman, na krevetima se nije štedjelo, a kupaonice koje se nalaze uz sobe su kompletno obnovljene.

Zaposlenici, korisnici kao i njihova rodbina koja se, slucajno ili ne, zatekla upravo u vrijeme kada smo najavili posjet, imala je samo rijeci hvale za ovu ustanovu.

- Ne kažemo da nema nedostataka, ima stvari koje bi trebalo poboljšati kao što su stare instalacije, ali baš da one toliko ugrožavaju korisnike, to nije istina. Od kada sam došla ovdje se ulaže i svaki su dan uvjeti bolji. Uostalom, niti u jednoj kuci nije sve savršeno svaki dan, kazala je njegovateljica Mira Licul koja je u domu od samog otvaranja.

Djeca korisnika doma bila su ogorcena, jer vele, objavljene su laži kojima su i oni ocrnjeni jer ispada da ne mare i ne vole svoje roditelje.

- Meni je ovdje lipo, ja bih umrla od žalosti da me odvedu ca, meni je tu kao obitelj, sve poznan, svi su mi dobri, sita sam, cista sam. Doma sam bila sama, sin dela po cijele dane, a nepokretna sam vec dvi godine, kaže Zora Kuharic, vedra 88-godišnjakinja.

Kako je moguce da se price bivšeg djelatnika te sadašnjih zaposlenika, kao i samih korisnika i njihovih obitelji, toliko razlikuju? U Domu razlog vide u tome što je doticna osoba, koja je u novinama ostala zašticena anonimnošcu, prethodno dobila otkaz. A otkaz je, veli Bacac, dobila nakon par mjeseci rada i nesavjesnog obavljanja posla. (M. JERIN; snimio S. RADOLOVIC

CIJELU REPORTAŽU O DOMU U GRANDICIMA CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter