Grandici: Dom strave i sramote

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadnjih godinu dana u barem tri navrata primili smo pozive uznemirenih gradana koji su nam ispricali svoja iskustva s Domom za starije i nemocne u Grandicima pokraj Barbana u kojem su smješteni njihovi roditelji ili rodaci. Njihovo se nezadovoljstvo kretalo od neadekvatnog prostora, preko loše hrane koja se korisnicima poslužuje, do velike hladnoce prostorija tijekom zime.

Buduci da zimus nismo uspjeli nenajavljeno uci u spomenuti Dom, vec samo po najavi, tijekom našeg posjeta ustanova se doimala cistom i urednom, a korisnici su bili zbrinuti. Vlasnik Doma Nevio Bacac tada nam je priznao da kratko vrijeme nije bilo grijanja zbog neplacenih racuna, te da je u meduvremenu sve to riješeno. U njegovoj pratnji prošli smo cijeli Dom i na nekim mjestima ugledali smo sitne nedostatke za koje nam je receno da "neke stvari još nisu gotove, ali bit ce".

Medutim, situacija je u objektu, prema fotografijama koje smo primili i svjedocenjima nekih aktera, stravicna. Dio iskustva prenio nam je bivši djelatnik Doma, a mnoge njegove navode Bacac nije ni pokušao demantirati.

U malene ormare u sobama korisnika jedva stane nešto stvari, pa se toaletni papir, torbe i drugo odlaže na vrh ormara, zbog cega su se na nekima od njih pocele odvajati stranice. Ovdje je potrebno naglasiti da se ormari nalaze tik do kreveta u kojima leže starije osobe na koje bi se sve to s lakocom moglo srušiti.

Zbog prokišnjavanja krova u mnogim su sobama i hodnicima velike mrlje od vlage, a na nekim se mjestima, posebice ispod prozora u sobama, pocela guliti boja te pucaju i keramicke plocice. Buduci da su sobe dosta uske, kreveti su postavljeni uza zid, što ne bi uopce bilo sporno da se tu ne nalaze uticnice.



Instalacije su toliko opterecene da osiguraci stalno iskacu, zbog cega su i tijekom zime znali cesto ostati bez grijanja. Ne želimo niti pomišljati što bi se dogodilo u slucaju požara buduci da u hodnicima, koji ujedno služe i kao skladište, nema ni jednog jedinog vatrogasnog aparata. Osim toga, zgrada nema niti izlaz za nuždu, a što je najgore, korisnici, od kojih je vecina nepokretna ili slabo pokretna, leže na krevetima koji su širi od vrata soba. Kako evakuirati korisnike u slucaju požara?

- Danas je u Domu nekih 19 korisnika i osam djelatnika i ni jednima nije lako, vjerujte mi. Što se tice raspodjele posla, tu svi sve rade, pa se cesto dogada da cistacica cisti, skine rukavice, opere ruke i u istoj onoj odjeci dijeli rucak ili slicno. Njegovateljice nisu medicinske sestre, a moraju i davati terapije i biti spremacice, pogotovo u nocnoj smjeni kada nas ceka pranje i sušenje rublja. O kuhinji ne želim niti govoriti. Ima tamo puno posla za inspekciju, kaže nam naš sugovornik.

Inspekcija je, kako doznajemo, od otvorenja do danas izašla samo jednom na teren i to, kako saznajemo, prethodno se najavivši. Osobe koje su u Domu imale roditelje ili rodbinu žalile su se na lošu hranu i namirnice kojima je istekao rok trajanja, dok su za osoblje imale samo rijeci hvale.



Kada bismo krenuli nabrajati sve sada vidljive nedostatke, ne bi bilo kraja, jer problema ima i previše, od kupaonice koja je stavljeno van upotrebe jer je bojler pao sa zida, pa do raznih nametnika koji su nastanili šupljine izmedu zidova i okvira vrata.

Komentar ovih optužbi zatražili smo i od vlasnika Doma Nevija Bacca, koji je imao odgovor na sva naša pitanja.

- Istina je da djelatnici nisu dobili placu jer smo zbog neredovitih prihoda bili blokirani, ali ovih dana je i to riješeno. Što se tice iskakanja osiguraca, ha, cujte, instalacije su stare i što mi tu možemo? A uticnice ispadaju iz zida jer ih krevetom izvuku, ali to se samo vrati na mjesto, no kukaca se nikako ne možemo riješiti. Ipak je Dom smješten na selu, u blizini nam je šuma i ne znam kako to riješiti, rekao je Bacac. Medutim, negirao je da ih bilo tko na bilo koji nacin sufinancira osim samih korisnika. (Piše Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. INTEGRALNI TEKST S IZJAVAMA SVIH ZAINTERESIRANIH DONOSI TISKANO IZDANJE OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter