Grande Madirazza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Grande Madirazza - dingac riserva
Godina berbe: 2005.
Proizvodac: Vina Madirazza
Lokacija: Potomje, Pelješac, Hrvatska
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: juneci biftek (slabije pecen) s bijelim tartufima
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 197 kuna (Cicibela, Rovinj)

Vinarija Madirazza smjestila se na poluotoku Pelješcu u mjestu Potomje. Utemeljio ju je Ante Madirazza, a u radu su angažirani i sinovi Zvonimir te Tonci. Veliku ulogu u distribuciji i plasmanu ima i Bruno Markovic.

Podrum Madirazza obraduje cetiri hektara vinograda na najboljim mjestima na položaju Dingaca te još šest hektara u Pelješkom polju, jedna trecina vinograda je privatna, a dvije trecine pokrivaju kooperanti. Vinarija Madirazza proizvodi široku paletu vina: dingac, postup, plavac mali, rukatac, pošip te prošek, a danas cu se osvrnuti na dingac reservu Grande Madirazza.

U razgovoru s Toncijem Madirazzom saznao sam da je ovo vino njihova top-etiketa, dakle, najbolje što imaju. Grožde dolazi s najboljih položaja na položaju Dingac, bere se rucno, a kolicina po trsu ne prelazi 0,80 kilograma. Nakon vinifikacije vino odležava cetiri godine u barrique bacvicama, te potom još šest mjeseci u boci prije puštanja na tržište.

Važno je spomenuti da je ovo vino bilo servirano papi Josephu Ratzingeru za vrijeme rucka sa 120 nadbiskupa u Zagrebu ovoga ljeta. Dingac se papi toliko svidio te je naruceno još dodatnih 100 boca za potrebe Vatikana.

Vino ima lijepu rubinskocrvenu boju s ciglastim notama na rubovima, bistro je i gusto. Na mirisu je intenzivnost izražena, a kompleksnost djelomicno bogata i vrlo je fina kakvoca. Dominira suha šljiva koja se miješa s džemom od ribizla, slijedi još i nota cokolade te malo vanilije pomiješane s cedrovinom. Nakon svega još mi se javlja i mala nota šafrana i malo crnog papra.

Vino je suho, toplo te mekano, s druge strane je djelomicno svježe, tanicno i vrlo ukusno. Na okusu je uravnoteženo, izražene intenzivnosti, mineralno te ima lijep i vrlo dugacak završetak.

Mislim da ce caša nakon što je ispraznimo još barem pola sata mirisati na vino zbog njegovih izuzetnih ekstrakata. Ovaj plavac ima robusno tijelo, finu kakvocu, harmonicno je i smatram da može trajati barem do 2020. godine.


Podijeli: Facebook Twiter