Grand prix Steveu Lichtagu iz Ceške

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugo izdanje festivala podvodnog filma Bijeli lav završeno je podjelom nagrada na Crvenom otoku. Strucni žiri, u kojem su bili Dana Budisavljevic iz Hrvatske, Peter Lombar iz Slovenije i Dean Lalic iz Hrvatske festivalski su Grand Prix dodijelili Steveu Lichtagu iz Ceške za film "Posljednji lovci".

Najboljim filmom snimljenim u moru proglašen je "Beneath The Surface" Dragana Milutinovica iz Srbije, a u slatkoj vodi "Krupajsko vrelo" Vladimira Taleskog, takoder iz Srbije. Nagradu za najbolji ekološki film dobio je Andrew Stevenson s Bermuda za "Where the Whales Sing", kojem je pripala i nagrada publike. Posebna nagrada žirija pripala je filmu "Shark Culture" Joea Romeira i Billa Fishera iz SAD-a.

Nakon prošlogodišnjeg revijalnog programa festival je u drugom izdanju postao medunarodni i natjecateljski. Za ovogodišnju nagradu, koja nosi ime festivala nazvanog po kamenom lavu koji krasi brojna rovinjska zdanja, natjecalo se 20-ak podvodnih filmova. Njihovi su autori iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bermuda, Austrije, Nizozemska, Južne Afrike, Ceške, SAD-a i Njemacke, a snimljeni su u morima, rijekama i jezerima diljem svijeta. Na festivalu su se natjecali dokumentarni, umjetnicki i angažirani filmovi, a medu njima i jedan glazbeni spot.

Festival je lani pokrenuo Ronilacki centar Puffer s Crvenog otoka, a uz Maistru kao suorganizatori se ove godine pojavljuju Turisticka zajednica Rovinja te Pucko otvoreno ucilište pa se dio programa za Dan grada održavao i u Multimedijalnom centru te kazalištu Gandusio. Nakon otvorenih dana festivala i interaktivnih, edukativna radionica za osnovce festival je otvoren u petak projekcijama natjecateljskih filmova u Gandusiju, nakon kojih je prikazan atraktivni Disneyev film "Oceans" iz 2009. godine.



U subotu navecer filmovi su se prikazivali na otvorenome, na trgu ispred MMC-a. U MMC-u je postavljena izložba podvodnih fotografija hrvatskih autora Marjana Radovica, Marina Brzaca i Danijela Frke, koja se može pogledati do kraja ovog tjedna. Radovic je tom prigodom publici objašnjavao znacajke makro, umjetnicke, povijesne i komercijalne podvodne fotografije.

Do sada je imao osam samostalnih izložbi, a najvrjednija mu je nagrada na natjecanju Underwater photography 2010. Službeni je podvodni fotograf i snimatelj brojnih prvenstava u ronjenju, suradnik specijaliziranih casopisa za more u zemlji i inozemstvu i autor originalnog projekta "Pogled u plavo" kojim fotografije hrvatskog mora i bazena predstavlja na podvodnim izložbama.

Marino Brzac je svojom kamerom snimio mnoge TV-projekte i nekoliko svjetskih prvenstava u ronjenju na dah i drugih podvodnih prvenstava. Snimatelj je brojnih arheoloških ronilackih ekspedicija Ministarstva kulture, a najveci su mu uspjesi nagradivani serijal "Veliki brodolomi Jadrana" i dokumentarni film "Deth at down" za History chanel. Pobjednik je državnog prvenstva u podvodnoj fotografiji 2009., a na svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji ušao je medu prvih deset.

Danijel Frka se bavi istraživanjem jadranskog pomorstva i zrakoplovne povijesti na hrvatskim prostorima. S Brzacom je autor i scenarist dokumentarca "Viški brodolomi" te koautor serije "Veliki brodolomi Jadrana". Ove je godine osvojio broncanu medalju na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji u Turskoj u kategoriji "Ambijent s modelom".
(A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter