Grand Prix "Sobi" Ivane Juric

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Animirani film "Soba" Ivane Juric osvojio je Grand Prix Festivala hrvatskog animiranog filma, koji je završio u kinu "Europa" dodjelom nagrada, a u okviru kojega je u konkurenciji prikazano 46 filmova iz prošlogodišnje hrvatske produkcije.

Film Ivane Juric, autorice koja je diplomirala animaciju i nove medije na zagrebackoj Akademiji likovnih umjetnosti, prikazuje susret dviju lutaka, muške i ženske, u jednoj hotelskoj sobi, koji svakome od njih znaci nešto sasvim suprotno.

Nagradu za najbolji autorski film dobio je film "U lancima" Daniela Šuljica, prica koja u nekoliko povezanih epizoda govori o "krivim srastanjima" današnjih stilova života. U kategoriji studentskog filma najboljim je proglašen "Gregor" Petre Zlonoge; u kategoriji namjenskoga filma pobijedila je Špica Animafesta Darka Bakliže, a u kategoriji najboljeg djecjeg filma "Žablji zbor" Centra za mladež i Foto Kino Video Kluba Zaprešic.

Filmovi u te cetiri kategorije dobili su diplome i cetiri tisuce kuna. Dodijeljene su i nagrade, odnosno diplome, za najbolji dizajn - Marku Tadicu za njegov film "I Speak True Things"; za najbolji scenarij Ireni Jukic Pranjic za njezin film "Ornament duše"; za najbolju glazbu Hrvoju Štefoticu u filmu "Pas/Zec" Nebojše Slijepcevica te za najbolju animaciju filmu "Trnoružica" Osnovne škole Jurja Šižgorica iz Šibenika.

ASIFA Hrvatske, koja organizira Festival hrvatskog animiranog filma sa Zagreb filmom, dodijelila je u okviru Festivala Nagradu za životno djelo Tomislavu Simovicu, autoru glazbe za animirane filmove, te posebno priznanje tonskom snimatelju i imitatoru Miljenku Doerru.

U popratnom programu održane su projekcije djecjeg i profesionalnog filma, program nedavno restauriranih filmova Dušana Vukotica, retrospektiva radova Tomice Simovica, izložba ilustratora Svjetlana Junakovica i program filmova britanskog animatora Phila Mulloyja.U žiriju drugog izdanja Festivala bili su filmski teoreticar Nikica Gilic, prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film ilustrator Svjetlan Junakovic i animator Phil Mulloy.


Podijeli: Facebook Twiter