Grand Prix poljskom Akademskom zboru iz Poznanja

Beati Bielski trofej Gran Prix uručio je Davide Recchi (A. DAGOSTIN)
Beati Bielski trofej Gran Prix uručio je Davide Recchi (A. DAGOSTIN)

Glavna nagrada međunarodnog festivala zborova "Chorus Inside Croatia", trofej Grand Prix, na gala večeri u koncertnoj dvorani Adris dodijeljena je poljskom Akademskom zboru Sveučilišta Adama Mickiewicza u Poznanju.

Dvostruko zlato

Taj je zbor predvođen dirigenticom Beatom Bielskom također osvojio prvo mjesto u kategoriji gospel/pop glazbe, a prema ocjenama (ukupno 29,11 od mogućih 30) peteročlanog stručnog žirija (brazilski dirigent Marcos Vinicius, ruski muzikolog Aleksej Ljubimov, talijanski skladatelj Francescopaolo Martinicchio, talijanski glazbeni pedagog Guglielmo Francese te hrvatski dirigent Neven Radaković) bio je najkvalitetniji u konkurenciji 12 natjecateljskih zborova. U kategoriji gospel/pop glazbe zlato je također pripalo zboru Enchiriadis iz talijanskog mjesta Galluccio te ansamblu akvarel iz Osijeka.

U kategoriji tradicionalne glazbe sa zlatnom nagradom slavile su pulske "Teranke", dok su srebro dobili mješoviti zbor "Acli 2000" iz talijanskog Chietija te Vokalni studio Rijeka. U kategoriji lirske glazbe slavio je mješoviti zbor "Roženice" iz Pazina, a u kategoriji koreografijski folklor "Tamoras'ia" iz talijanskog grada Battipaglie. U kategoriji polifone/religijske glazbe slavio je rovinjski mješoviti zbor "Rubino", dok su srebra osvojili Akademski zbor sveučilišta dentalne medicine u Moskvi, Akademski zbor Gamma iz ruskog grada Jaroslavlja te Akademski zbora Sveučilišta Adama Mickiewicza u Poznanju. Svi su pobjednici kategorija dobili čast pjevati u završnici svečanosti.

Za nastavak kulturne suradnje

Za najbolju dirigenticu zbora izabrana je Ines Kovačić Drndić iz pazinskih Roženica, dok je za solistički nastup nagradu, među ostalim, dobila i Tina Galant iz Roženica.

- Istinski fantastična priredba, kazao je predsjednik manifestacije Chorus Inside Davide Recchia te se zahvalio Gradu Rovinju i tvrtki Maistra na domaćinstvu. Istom je prilikom dodijelio priznanje Gradu Rovinju koje je primio rovinjski dogradonačelnik William Uljanić te prigodne darove gradonačelnika Chietija u talijanskoj regiji Abruzzo sa željom da se kulturna suradnja između dviju sredina nastavi. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter