Grand Prix festivala Domagoju Buriloviću za Post Factum

Nizozemski redatelj Petr Lom u vinskim razgovorima s festivalskim domaćinima i gostima (D. ŠIŠOVIĆ)
Nizozemski redatelj Petr Lom u vinskim razgovorima s festivalskim domaćinima i gostima (D. ŠIŠOVIĆ)

Domagoj Burilović, vlasnik prvog mjesta na Rovinj Photodaysima u kategoriji "umjetnički koncept" za svoje se fotografije pod nazivom "Post Factum" ovjenčao i titulom osvajača Grand prixa festivala. Njegov se "Post Factum" može vidjeti u Zavičajnom muzeju Grada Rovinja, a fotografije su nastale kao rezultat šetnje malim dalmatinskim mjestom i pronalaskom odbačene kožne torbe i hrpe dokumenta.

Dokumentiranje dokumenata

- Ta mala hrpa smeća pričala je o životnom putu jednog čovjeka - od njegovog rođenja 1922. do njegove nedavne smrti, pojasnio je Burilović, dodavši i da se rad sastoji od niza fotografija koje "dokumentiraju dokumente koji ne dokumentiraju ništa više. Zapravo, cijela situacija scene na koju sam naišao bila je proces umiranja i nestajanja", kaže umjetnik.

Također, dodijeljene su i nagrade po kategorijama. Finalisti "Arhitekture" su Kiril Shtrkov (Cut) koji je osvojio prvo mjesto, potom Srđan Đunđerović (Tri) drugoplasiran, dok je broncu osvojio Vlado Kos i "Stadion". Prvo mjesto u kategoriji "Dokumentarna" pripalo je Joakimu Kocjancicu za rad "Europea", drugoplasirana je Jelena Janković "Selfie Culture", a trećeplasiran je Milutin Marković s "Displaced".

Svi nagrađeni

Za kategoriju "Moda", zlato je osvojila Milica Mrvić "Popout", srebro Nina Mašić "Reckless" i broncu Nina Žnideršić za "Mongolian Beauty". Kategorija "Pejzaž" bila je najsretnija za prvoplasiranog Srđana Vujmilovića i "Frozen Dream", koji je iza sebe ostavio Rocca Rorandellija s "In Contaminated Lands" i dvojac Elena Kollatou i Leonidas Toumpanos s "Polaris" fotografijama.

Prvo mjesto u kategoriji "Art-tijelo" pripalo je Sandri Požun "Life", drugo je osvojio Jorge Lopez Munoz "Portrait of Jonatan, a gypsy boy", a treće Ivan Durgutovsky za "Ghosts". Kategoriju "Portret" najbolje je predstavila Jelena Žigić "Life and Photography", potom Nina Mašić "Wild Spitit", dok je treće mjesto osvojio Saša Ćetković i fotografija "Memories". U kategoriji Umjetnički koncept, prvoplasiran je Domagoj Burilović i "Post Factim", drugo mjesto osvojio je Antonio di Ceccoo "Inhabit the Time", a trećeplasirana je Snježana Bratanović s "The Beginning and the End". (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter