"Grand Budapest Hotel" otvorio Berlinale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svečanom projekcijom filma "Grand Budapest Hotel" američkog redatelja Wesa Andersona sinoć je u Berlinu otvoren 64. Međunarodni filmski festival Berlinale.

Berlinale je tijekom svečane ceremonije koja je prethodila projekciji filma »Grand Budapest Hotel« otvorila njemačka državna tajnica za kulturu Monika Gruetters koja je istaknula važnost Berlinalea kao najvećeg filmskog festivala na svijetu.

»S 500.000 posjetitelja Berlinale je najveći festival okrenut publici«, rekla je Gruetters. Direktor festivala Dieter Kosslick istaknuo je važnost Belrinalea kao festivala koji se okreće političkim temama.

»Berlinale je uvijek bio politički festival a tako će biti i ove godine«, rekao je Kosslick.

Do 16. veljače, kada se Berlinale zatvara danom rezerviranim za široku publiku bit će u sedam glavnih sekcija prikazano preko 400 filmova.

U glavnom natjecateljskom programu za Zlatnog medvjeda konkurira 20 filmova. Pored natjecateljske najvažnije sekcije Berlinalea su Panorama i Forum.

Na čelu stručnog žirija, u kojem se među ostalima nalazi i glumac Christoph Walz, nalazi se američki producent James Schamus.

Od filmskih zvijezda svoj dolazak na ovogodišnji Berlinale najavili su Matt Damon, Charlotte Gainsbourg, Diane Kruger, Amy Adams, Forest Whitaker, Uma Thurman, Christian Bale, Viggo Mortensen i George Clooney koji predstavlja svoj film "Monument Man" o specijalnoj postrojbi američke vojske koja je pred kraj Drugog svjetskog rata spašavala umjetnine koje su opljačkali nacisti.

Hrvatska kinematografija u festivalskom programu je zastuplljena filmom "Baršunasti teroristi" koji je nastao kao hrvatsko-češko-slovačka koprodukcija.

U sklopu European film marketa, filmskog sajma koji se odvija paralelno s Berlinaleom Hrvatski audio vizuelni centar predstavit će nekoliko filmova iz recentne hrvatske produkcije.Svečanost dodjela nagrada održat će se 15. veljače. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter