Gramperijada - kaštelirska fešta od kumpiri

Pažnju su plijenili izloženi najveći i najčudniji gramperi
Pažnju su plijenili izloženi najveći i najčudniji gramperi

Kaštelirci znaju kako uzgojiti najveće i oblikom najneobičnije krumpire ili, kako ih samo oni zovu, grampere. A znaju i kako od tih slasnih plodova zemlje i vrijednih ruku napraviti cijelu feštu, u organizaciji lokalne Turističke zajednice na čelu s Nevenkom Kocijančić i Majom Diklić, podršku Općine Kaštelir-Labinci i sudjelovanje brojnih mještana i drugih volontera.

Pokazali su to proteklog vikenda već desetu godinu za redom, nimalo obeshrabreni kolovoškom vrućinom i oduženim radovima na cestama i sustavu odvodnje, pa i činjenicom da zbog premalo prijavljenih nije održano natjecanje u guljenju i brzom jedenju krumpira.

Iako guljenju nisu prionuli, interes okupljenih čitavo su vrijeme privlačili izloženi primjerci kapitalci i čudnovati grbavci. Najveći krumpir iz kampanje obitelji desetogodišnjeg Antonija i sedmogodišnje Anee Ružić teži respektabilnih 1.100 grama i svojim je vlasnicima priskrbio adekvatnu nagradu - motiku. Samo je 20 grama lakši drugoplasirani gramper Pina Kocijančića, a slijede oni Alda i Diega Kocijančića od 930 te fameje Ventin od 910 grama.

Među najneobičnijima se posebno istaknula debeljuškasta "Venera - Vanzemaljka" Matea Legovića, također nagrađenog motikom, kao i gomolji koji potiču maštu fameje Ventin i Filipa Ružića.

Bili su to jedini krumpiri koji su za Gramperijade ostali sirovi. Čak tristotinjak kilograma pripremljeno je na licu mjesta - skuhano, u salati, restano, pečeno i frigano. I to na starim špakerima na drva, koji cijeloj priči u obiteljskoj atmosferi Place daju posebnu draž.

Degustirati je bilo moguće i slasne međunarodne specijalitete koje u prvom redu pripremaju stranci s kaštelirskom adresom. Ovom su prigodom slovenska, engleska, irska, austrijska, njemačka, grčka, američka, francuska i indijska jela ponudili Špela i Damjan Ditrich, Anita i Walter Katzenberger, obitelj Erić, Petra Peklenik, Peter Ellis, Branka Legović, Diana i Alberto Corbett, Michael i Beverley Bluth.

Na malom su sajmu ponuđeni lokalni poljoprivredni proizvodi i originalni ukrasi i suveniri, među kojima su se prvi put našle simpatične Gramperine, ljupke unikatne krpene lutke iz radionice Dore Depolo Klarić iz Labinci.

Već je tradicionalno održan susret svirača i pjevača po starinski, koji je otvorila lokalna vokalna etno skupina Nigrignanum, a prigodni je uvod čitanjem isječaka iz svog Ćakulara priuštio Antonio Simonetti. Nastupili su porečke Brajde: Klaudija Kovačić-Žigante, Denis Mikatović-Jugovac i Dorijana Čitar, mladi svirac na harmonici i okarini Marko Mirosav iz Grožnjana, duo Kocijančić - braća Elvis i David na harmonici i puhačkim instrumentima te Pajarice u sastavu Drago Draguzet, Milan Milotić i Mauricio Marković s kantama i svirkom roženica, miha i pastirske svirale.

Glasom i svirkom predstavile su se i Lastavice iz Rajki, koje čine mama Dijana Banko i njene kćeri Anđelina Banko, Dorijana Legović i Katja Sirotić, Leon Babić iz Poreča te Slovensko kulturno društvo Lipa iz Buzeta.

Koncert je održala limena glazba KUD-a Kaštelir-Labinci predvođena maestrom Elvisom Soldatićem, a izložene su stare karige u novom ruhu, ukrašene decoupage tehnikom u jednoj od radionica koje priređuje TZ, i modelirani bicikli Crazy bikes koje su znatiželjnici i isprobali.

Najbolji u briškuli i trešetu bili su Branko Lovrečić i Alen Mogorović, koji su proslavili pršutom. Drugo su mjesto i sir osvojili Zlatko Zugan i Drago Princ, a treće i kobasice Franko Kocijančić i Karleto Bernobić. U stolnom tenisu su među djecom na prva tri škalina pobjedničkog podija stali redom Stefano Fatorić iz Vižinade, Lorenzo Ventin i Emanuel Lakošeljac iz Kaštelira, a među veteranima Vlado Sladonja, Željko Majs i Savo Krajcar, svi iz Poreča.

U 4. memorijalnom rukometnom turniru veterana "Josip Rinaldis" zlatom se okitila ekipa Kanfanar Marići, srebrom MRK 28. april iz Kaštelira i broncom Buje 53. Održane su i Istra MTB Grampertour biciklijade za rekreativce i mališane, dok je za ples i dobru atmosferu bio zadužen Tu i tamo band. (piše i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter