Grammy: Najuspješniji francuski duet Daft Punk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski duet Daft Punk na sinoćnjoj je 56. dodjeli glazbenih nagrada Grammy osvojio pet nagrada, među njima i onu za najbolju snimku godine (Get Lucky) te za album godine (Random Access Memories), četiri Grammyja razveselila su rap duet Macklemore & Ryan Lewis, a Jay Z je od devet nominacija na kraju dobio dvije nagrade.

Nagrade su podijeljene u 82 kategorije. Justin Timberlake i Jay Z osvojili su Grammy za suradnju na rap pjesmi "Holy Grail", a Timberlake je dobio još dva Grammyja za najbolju r'n'b pjesmu "Pusher Love Girl" i glazbeni video "Suit and Tie".

U kategoriji najboljeg novog glazbenika godine nagradu je odnio rap duet Macklemore & Ryan Lewis. Osvojili su i Grammy za najbolji rap album (The Heist), najbolji rap nastup i najbolju rap pjesmu (Thrift Shop). Prisutne u dvorani raznježio je Bruno Mars koji je Grammyja osvojenog za najbolji pop vokalni album (Unorthodox jukebox) posvetio svojoj pokojnoj majci.

Četiri Grammyja osvojio je Pharrell Williams, koji je zajedno s Nilom Rodgersom sudjelovao u izvedbi Daft Punkove pjesme "Get Lucky". Nagradu za pjesmu godine - "Royals" - osvojili su Joel Little i Ella Yelich O'Connor (Lorde).

Lorde, 17-godišnja novozelandska pjevačica hrvatskih korijena, najmlađa dobitnica nagrade, osvojila je osvojila Grammy i za najbolju pop solo izvedbu.

Grammyja za najbolji rock-album godine osvojila je grupa Led Zeppelin, a Grammyjem za najbolji r'n'b album nagrađena je pjevačica Alicia Keys.

Na svečanosti održanoj u dvorani Staples Centera u Los Angelesu uz pjesmu Same Love, odu jednakosti brakova i pravima istospolnih parova u izvedbi rap dueta Macklemore & Ryan Lewis i Mary Lembert vjenčala su se 33 para - istospolna i heteroseksualna. Ceremoniju vjenčanja uživo je na pozornici vodila Queen Latifah, a Madonna je potom otpjevala "Open Your Heart".

Dodjelu su uveličali i bivši članovi popularnih Beatlesa Paul McCartney i Ringo Starr nastupivši nakon dugo vremena zajedno. Njihova se sinoćnja izvedba poklopila s 50. godišnjicom pojavljivanja britanske grupe u programu američke televizije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter