Grah i pivo - i Tito bi uživo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Paljenje krijesova noc uoci Praznika rada dugogodišnja je tradicija istarskog sjevera. "Krijesove su prije više palili u selima i zaseocima, a danas se ta tradicija ukorijenila i u gradskom podrucju, tako se pojedini dijelovi grada nadmecu tko ce pripremit veci krijes, kaže Jolanda Dvornicic", 72- godišnjakinja iz buzetskog naselja Goricica.

Promatraci su u noci sa subote na nedjelju u buzetskoj kotlini i okolnim obroncima nabrojali petnaestak krijesova, a najveci su ove godine pripremili u naselju Goricica. Predsjednik Mjesnog odbora Buzet Zlatko Zugan pohvalio se da je njihov krijes na Goricici dosegao oko cetiri metara visine, a za njegovu izradu iskorišteno je deset kubika drva, ali i suhog granja prikupljenog u radnoj akciji cišcenja okoliša.

Buzecane je u nedjelju probudila budnica - limena glazba GD -a "Sokol" vec je tradicionalno obilježila praznicno jutro. Za budnicu u pohodu Roštinom i Humštinom pobrinuli su se i clanovi limene glazbe ŽKUD-a "Renato Pernic" iz Roca.

Mjesni odbori Stari grad cetvrtu je godinu zaredom organizirao piknik ispod Baštiona u povijesnoj jezgri. Organizator je, uz nastup Celentano banda, pripremio dvjesto i pedeset porcija besplatnog graha. Starogradski piknik protekao je bez politickih govora, uz zabavu i druženje. Politicke poruke ove su godine izostale i sa majica organizatora.



- Nakon prošlogodišnje poruke "Sidite s konja i dodite na grah", ove smo godine na majice htjeli napisati "I konja ste pojeli, a ni graha više nema", ali odlucili smo se za tradicionalnu poruku " Grah i pivo i Tito bi uživo", pojasnio je predsjednik MO-a Stari grad Goran Jambrošic.

Proslave širom Poreštine


Praznik rada u Porecu je proslavljen na uhodan nacin - feštom na gradskom kupalištu. Lijepo vrijeme izmamilo je Porecane i brojne turiste, mahom iz Slovenije, na šetnju.

Iz gradskog je proracuna placen program po oprobanoj špranci - lokalne snage za zabavu i malo rekreacije. Nažalost ove godine je zakazao turnir u odbojci na pijesku, a i rekreativna biciklijada. Jedino se bocari i igraci briškule i trešete drže tradicije. Uz nekoliko štandova s hranom i picem, s kojih je prolaznike mamilo i brdo naslaganih lepinja za cevapcice, Porecke delfine i mažoretkinje, glavni adut za zabavu i ove godine bili su Baredinesaurusi. Besplatni fažol dijelile su mlade snage lokalnog IDS-a.

U Vižinadi je proslava pocela vecer prije kanonadom i krijesom, na nastavljena je u nedjelju raznim igrama i natjecanjima. Višnjanci su uz druženje uz igre i ove godine organizirali rekreativnu biciklijadu, a proslava Prvog maja redovito oživi pinetu i sajmište.



Ove godine prvi je puta organizirana proslava Praznika rada u Taru, na parkiralištu ispred Kaštela, a trud se isplatio lokalnom SDP-u. Uz prvomajski krijes i nastup lokalne klape, puno gostiju iz Slovenije zabavljalo se s domacinima u subotu gotovo do ponoci, a dopodne je pocelo rekreativnom utrkom i nastavljeno druženjem uz fažol.

I dok je u Porecu ove godine izostala budnica zbog proracunske štednje, višnjanska Limena glazba svirala je na dva mjesta, a vižinadska je svirala i u selima sve do podneva. Kao i do sada, nije bilo prvomajskih prosvjednih parada. Ikonografija obilježavanja Praznika rada otrgla se osnovnoj ideji, pa bi po nacinu proslave netko mogao zakljuciti da Poreštinom (kao uostalom i Istrom i citavom Hrvatskom) teku radnicima med i mlijeko. (G. CALIC ŠVERKO, S. MATEJCIC)


Podijeli: Facebook Twiter