Grafit Demona "Naš grad, naša pravila" priziva nasilje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Dolazeci u Pulu, na samom ulazu u grad, vidio sam grafit Demona "Naš grad, naša pravila". Deckima svaka cast na navijanju "Forza Pula", "Ajmo Pula", ali možete li mi, djeco, objasniti taj grafit?

Mene je strah… Ajde, imam neke godine, nije me strah, ali mi je neugodno kad procitam takav grafit jer poziva na nasilje, naglasio je u srijedu visoki predstavnik hrvatske policije Nikša Jelovcic iz Ureda glavnog ravnatelja policije Republike Hrvatske, otvarajuci iznimno dinamicnu i duhovitu, a istodobno ozbiljnu i osmišljenu radionicu za 40-ak ucenika dvaju osmih razreda pulske osnovne škole Centar.

Pored predstavnika policije, u drugom dijelu multimedijalne radionice i u prisustvu predstavnika specijalizirane organizacije UN-a pod nazivom UNDP, Mislav Mandir iz Statusa M, naglašavajuci geslo "Budi muško, mijenjaj pravila", svoje je duhovito predavanje s tri edukativna i moderno napravljena kratka filma zakljucio rijecima: "Pravi je muškarac onaj koji poštuje djevojke, koji ne diskriminira nikog i ne koristi nasilje".

Ova edukativna radionica prilagodena dobi ucenika osmih razreda, kao i naknadna 45-minutna namjenska kazališna predstava u Domu hrvatskih branitelja pred 400-tinjak pulskih osmaša (koja bi bila efektnija da je dvoje mladih glumaca bilo ozvuceno) održana je u sklopu kampanje za borbu protiv nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i nasilja medu mladima pod nazivom "Živim život bez nasilja", uz potporu i norveškog ministarstva vanjskih poslova.

Predstava u Domu hrvatskih branitelja dio je The/Arta, projekta edukacije djece kroz umjetnost i glumu, i ciji je osnivac poznati umjetnik, glumac i režiser Zijah Sokolovic, koji, usput, u srijedu nije bio osobno u Puli, ali jest njegov hrvatski kolega Dražen Šivak.

- U predstavi je oko 160 primjera svakodnevnog nasilja - rijec je o mitološkom, psihološkom, fizickom, ekonomskom i seksualnom nasilju za koje mnogi nisu svjesni da ga proživljavaju, pojasnio je Sokolovic, ujedno i redatelj predstave, kojeg je UNDP nominirao za ambasadora dobre volje za toleranciju i nenasilje.

Policijskom analizom stanja sigurnosti utvrdeno je da su prošle godine maloljetnici pocinili 4.438 kaznenih djela na podrucju Hrvatske, a od tog broja na podrucju PU istarske 196 kaznenih djela. Što se tice prekršaja nasilja u obitelji, PU istarska prijavila je 673 pocinitelja.


Podijeli: Facebook Twiter