Grafike Ede Murtića u Gradskoj galeriji

Izložba "Edo Murtić - grafike" bit će otvorena sutra u 20 sati
Izložba "Edo Murtić - grafike" bit će otvorena sutra u 20 sati

Izložba "Edo Murtić - grafike" bit će otvorena sutra u 20 sati u pulskoj Gradskoj galeriji u Kandlerovoj ulici broj 8, a u povodu obilježavanja Dana grada Pule.

- Grafički ciklus predstavljen na ovoj izložbi dio je Murtićeva posljednjega slikarskog ciklusa na kojem je radio između 1998. i 2004. godine, razdoblja kojeg je slavni francuski likovni kritičar Pierre Restany nazvao njegovom Novom apstrakcijom. Uistinu, riječ je o značajnom Murtićevom povratku u potpunosti apstraktnom likovnom idiomu nakon osamdesetih godina kada je u kontekstu međunarodnog pokreta transavangarde ili Nove slike, kako je prozvana njegova domaća inačica, izveo niz antologijskih pejzažnih kompozicija i veduta, zapisao je, uz ostalo Branko Franceschi u katalogu koji prati izložbu.

Veliki hrvatski slikar Edo Murtić (Velika Pisanica, 4. svibnja 1921. - Zagreb, 2. siječnja 2005.) studirao je na Akademiji primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a profesori su mu bili Petar Dobrović i Ljubo Babić. Prvu samostalnu izložbu imao je 1935. u Zagrebu. Tijekom svoje bogate umjetničke karijere ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima. Njegova su djela prisutna u brojnim privatnim i javnim kolekcijama diljem svijeta. Radio je i kazališnu scenografiju, murale i mozaike. Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Hrvatskog helšinskog odbora (HHO). Dobitnik je i brojnih  međunarodnih priznanja. Živio je i stvarao u Zagrebu i Vrsaru. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter