Grafika je moja slatka muka

Tea Jurišić ispred svojih radova (Igor  Dražić)
Tea Jurišić ispred svojih radova (Igor Dražić)

Nakon preksinoćnjeg službenog otvaranja njene izložbe radova "Pao s Marsa" u pulskoj Galeriji HUiU-a, gdje je izložila 20-ak crteža i stripova izvedenih pretežito u tehnici laviranog tuša, umjetnica Tea Jurišić jučer ujutro predstavila se na istom mjestu pulskoj publici u razgovoru s domaćinom Vjeranom Juhasom.
 
S njenim umjetničkim djelovanjem tom su se prilikom upoznali i završni učenici pulske srednje Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna (ŠPUD), predvođeni profesoricom Ksenijom Tomičić, akademskom grafičarkom koja im predaje grafičke tehnike, pismo, crtanje i slikanje.
 
San kao inspiracija
 
Većina radova na ovoj izložbi umnogome je inspirirana neobičnim autoričinim snom s čovjekolikim vanzemaljcem kao glavnim protagonistom.
- I inače imam živopisne snove, a ovo je bilo tako detaljno i ludo. Pokušala sam ih zapisati, ali nije bilo efikasno, pa sam te snove počela bilježiti crtežima i stripovima. Kroz ilustriranje snova otkrila sam lavirani tuš. Ta je tehnika nepredvidiva; shvatiš njen konačan izgled tek kada se osuši, kazala je autorica. Aktivna je u slikarstvu, 
crtežu, stripu, grafici i fotografiji, no najčešće se izražava kroz ilustraciju.
 
Od ilustracije se, kazala je u nastavku, može živjeti, a vrlo je važno da se autor predstavi na što više blogova i društvenih mreža.
 
- Facebook se čini banalnim, ali nimalo nije, a otkad sam napravila svoju stranicu, počeli su mi se javljati s narudžbama iz cijelog svijeta, dodala je.
 
Portret je presudan
 
Prisutnim učenicima pulskog ŠPUD-a pojasnila je uvjete na odjelu Grafike na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti, a za prijemni ispit savjetovala je da posebno 
vježbaju portret. "Portret je presudan", poručila im je, iako se traži i akt i kompozicija.
 
Njen se diplomski rad sastoji od knjige stripa bazirane na dnevničkim zapisima. Na pitanje zašto je odabrala grafiku, odgovorila je: "Grafika mi je draga. Ta muka... kad vam ne uspije... često".
 
Tea Jurišić je iz Baške Vode, a upravo završava studij Grafike na Akademiji likovni umjetnosti u Zagrebu. Nakon završetka Škole likovnih umjetnosti u Splitu, 
nastavila je 2010. školovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Velika joj je inspiracija David Bowie. Radovi su joj objavljeni u Komikazama, Frrresh magazinu, Booooooom.co mi ostalima. Kraj prošle godine provela je u belgijskom Lanakenu na rezidenciji Glo Art. Dosad je imala jednu samostalnu i desetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Pulska izložba njenih radova u tušu na papiru, akvarelu, sitotisku i dvodijelnom linorezu otvorena je do 15. listopada.
(Z. ANGELESKI)
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter