Graficka jesen Vlade Gotovca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Manifestacijama okupljenim pod nazivom 'Graficka jesen Vlade Gotovca' pulski ogranak Instituta 'Vlado Gotovac' obilježit ce 80. obljetnicu rodenja i 10. obljetnicu smrti tog hrvatskog velikana, pjesnika, književnika, nakladnika, govornika, filozofa i politicara.

Bista Vladi Gotovcu ispred Osnovne škole Stjepana Radica u Imotskom otkrivena je 29. srpnja, cime je službeno i pocelo obilježavanje ovih važnih obljetnica, a veseli nas cinjenica da je postupak imenovanja Parka Vlade Gotovca u Puli na sjecištu Dobriline i Radiceve ulice prakticki dovršen. Odluka o imenovanju tog parka trebala bi se naci na sljedecoj sjednici Gradskog vijeca", kazao je Željko Antunovic iz istarskog ogranka Instituta "Vlado Gotovac" na jucerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorima Matice hrvatskih iseljenika u Puli.

Prvi program u sklopu "Graficke jeseni Vlade Gotovca" bila je izložba u pulskoj Gradskoj knjižnici i citaonici koja je trajala od 24. rujna do 14. listopada.

- Gradska knjižnica i citaonica objavila je i natjecaj za esej o Vladi Gotovcu za ucenike pulske Gimnazije, a autori najbolja tri rada dobit ce besplatnu godišnju clanarinu u Gradskoj knjižnici dok ce se najbolji rad citati na dogadanjima 'Graficke jeseni Vlade Gotovca' u Puli, kazao je prof. Filip Zoricic.

Sljedeci program manifestacije bit ce koncert posvecen Vladi Gotovcu, koji ce se održati 12. studenog u crkvi sv. Franje s pocetkom u 19 sati, a voditeljica programa bit ce prof. Slavica Loncaric. Nastupit ce Akademski harmonikaški orkestar Sveucilišta Jurja Dobrile pod ravnanjem Denisa Modrušana, kao i Elda Krajcar Percan (glasovir), Vesna Ivanovic Ocvirk (glasovir), Sofija Cingula (mezzosopran) i Lidija Horvat Dunjko (sopran). Na koncertu ce biti izvedena i djela posvecena Vladi Gotovcu kao što su skladba "Vladi" Mladena Tarbuka, solo pjesma Branka Okmace na Gotovcev tekst "Zapis" i skladba Bashkima Shehua posvecena Gotovcu.

Za subotu, 13. studenog, u 10 sati planirano je i svecano otvaranje Parka Vlade Gotovca, a u 18 sati u pulskoj Zajednici Talijana bit ce predstavljen zbornik radova Vlade Gotovca na hrvatskom i talijanskom jeziku. Tom ce prilikom Vesna Ivanovic Ocvirk, Sofija Cingula i Lidija Horvat Dunjko ponoviti nastup s koncerta u crkvi sv. Franje. Manifestacija se nastavlja pocetkom prosinca u Domu hrvatskih branitelja gdje ce biti održana tribina u organizaciji Instituta "Ivo Pilar" na temu "Vlado Gotovac - covjek raznolikosti za zajednicu raznolikosti", a predavanja ce održati dr. Stipan Trogrlic, dr. Jasna Curkovic Nimac, prof. Tatjana Tomaic i prof. Marin Beroš.

U galeriji Cvajner 3. prosinca u 19 sati povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner održat ce predavanje na temu "Likovnost i Vlado Gotovac".

- Moje ce predavanje zapravo biti zahvala Vladi Gotovcu na njegovom senzibilitetu prema suvremenoj umjetnosti i likovnosti. Baza mog predavanja bit ce pjesme, eseji i kritike nastali u periodu od 1963. do 1995. godine koji se ticu likovnosti i koji ce nam pomoci da shvatimo još jednu kariku u bogatstvu Vlade Gotovca. U iducim mjesecima akademski kipar Eros Cakic izradit ce reljefnu spomen-plocu koja ce biti postavljena u Park Vlade Gotovca, što je klasicni srednjoeuropski model obilježavanja života i rada zaslužnih gradana i intelektualaca, kazala je Ostojic Cvajner.

Na konferenciji za novinare o Gotovcu i njegovoj važnosti za Hrvatsku govorili su i Ana Bedrina, voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika u Puli, te profesorica Slavica Loncaric.


Podijeli: Facebook Twiter