Gradu Pazinu 128 tisuća eura za I_Archeo.S. projekt

Eugen Borkovsky
Eugen Borkovsky

Grad Pazin dobit će 128.073 eura u sklopu projekta I_Archeo.S. namijenjenog izgradnji integriranog sustava usluga za kulturnu i prirodnu baštinu s ciljem održivog ekonomskog razvoja. Vrijednosti projekta je 1.176.243 eura, a započet će s provedbom u siječnju 2018. godine sa očekivanim trajanjem 18 mjeseci. Ukupni iznos projekta za Grad Pazin iznosi 148.215 eura, od kojih se 128.073 eura sufinancira iz Fonda (ERDF) a 22.232,25 eura je vlastito sufinanciranje projekta.

Cilj je stvaranje novih turističkih itinerara

Očekivana promjena nakon provedbe ovog projekta je bolja i ravnomjernija raspodjela turističkih kretanja tijekom godine te smanjenje pritiska posjetitelja na obalne gradove, pomicanje kretanja turista u unutrašnjost ili na jesenski i zimski period, ili na područja rjeđe posjećena ili pogođena nepovoljnim vremenskim događajima. Projekt se provodi u partnerstvu šest partnera iz Italije i Hrvatske: Consorzio Teatro Publico Pugliese iz Barija je nositelj projekta, a ostali partneri uz Grad Pazin su Regione Abruzzo, L’Aquila i Marche Theatro scarl, Ancona te Pučko otvoreno učilište Poreč i Grad Crikvenica. Projekt I_Archeo.S. uključivat će set aktivnosti usmjerenih na okupljanje ključnih dionika malih i srednjih poduzetnika i javnih institucija iz područja održivog turizma, upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom, kulturnih operatera, tradicionalnih zanata i sličnog u javno-privatni klaster. Cilj je stvaranje novih turističkih itinerara od zajedničkog interesa, a potom i aktivnosti usmjerenih na samu realizaciju novih turističkih itinerara koji će uključivati pilot akciju za testiranje i demonstriranje učinkovitosti predviđenih aktivnosti, učinkovitosti "Integriranog sustava prirodne i kulturne baštine i kulturnih aktivnosti" te za unapređenje i promicanje materijalne i nematerijalne kulturne i prirodne baštine.

Projekt kapitalizira dostignute ciljeve

Projekt I_Archeo.S. –Integrated System of the natural and Cultural Heritage and the Cultural Activities, prijavljen je na javni poziv pod nazivom "Standard +" koji označava projektne inicijative koje kapitaliziraju već provedene projekte suradnje u prethodnom Programskom razdoblju 2007. - 2013. u okviru Programa transnacionalne suradnje Jugoistočne Europe (SEE), Programa Mediteran (MED) i Programa prekogranične suradnje IPA Adriatic. Radi se o projektu koji kapitalizira dostignute ciljeve u okviru ranije provedenog projekta Archeo.S. koji se u Gradu Pazinu provodio od ožujka 2011. do kolovoza 2013.godine, a sufinanciran je sredstvima iz Programa prekogranične suradnje IPA Adriatic. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter