Gradsko vijece za procistac i Lungomare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradsko vijece podržalo je zakljucak o utvrdivanju osnovnih smjernica prostornog uredenja podrucja Lungomare, odnosno potvrdilo postojecu lokaciju Valkane na kojoj ce se postaviti najmoderniji uredaj za procišcavanje otpadnih voda. Ujedno je potvrdilo i valorizaciju šumice Lungomare i njeno preuredenje u urbanu park-šumu da bi se krajobrazno i ekološki osnažila te obogatila kvalitetnijim sadržajima za sve uzraste.

Kao gotovo nikad ranije Gradsko vijece bilo je suglasno u podršci projektu. Iako su i pozicijski, ali i opozicijski vijecnici hvalili uredenje Lungomarea i definiranje lokacije procistaca, oporba je u konacnici na glasanju sa sedam suzdržanih glasova (15 glasova za) odustala od "službenog" konsenzusa u podršci.

Veoma opsežna i argumentirana te kvalitetno pripremljena prezentacija, koju su iznijeli procelnik prostornog uredenja Giordano Škuflic, direktor Herculanee Igor Stari i izradivac idejnog rješenja obnove urbane park-šume Lido Sošic, i više je nego zadovoljila vijecnike, pogotovo oporbene, koji su redom hvalili projekt i davali mu bezrezervnu podršku naglašavajuci sjajnu komunikaciju i suradnju s gradskom upravom prilikom pripreme projekta.

Nesporazum je ipak nastao prilikom neprihvacanja amandmana Bruna Nefata, predsjednika Kluba vijecnika Ladonje, koji je tražio uvrštavanje smjernica za izgradnju turisticko-ugostiteljskih objekata kao podlogu za izmjene i dopune GUP-a.



- Projekt je jako prihvatljiv i vec jednom treba prekinuti raspravu o poziciji procistaca, dok uredenje šumice znaci valorizaciju cijelog podrucja. Ovo je lokacija procistaca kanalizacije postojece Pule, dok ce se novi dio grada poput Muzila, podrucja predvidenih projektom "Brijuni rivijera" i Puntižele rješavati na nekoj drugoj lokaciji.

Medutim, ne smije se izgubiti iz vida da u GUP-u nemamo smjernice da se na ovom podrucju izgrade objekti, a ni u ovom prijedlogu nema tih smjernica. Uvrštenjem amandmana riješili bismo dva plana jer samo dvije smjernice, o procistacu i uredenju šumice, su nedovoljne, rekao je Nefat.

Marko Martincic, predsjednik Kluba vijecnika vladajuce koalicije IDS-SDP, odgovorio je, pak, da su predložena rješenja podložna promjenama kroz vrijeme. Lungomare je, kako je rekao, "dnevni boravak" Pule, a uredenjem mu se daje odredeni komfor, pozitivan sadržaj, što je iskljucivo javni interes jer Lungomareu trenutno nedostaje štošta, pogotovo tuševa, WC-a, kabina ili objekata za okrjepu, što je predvideno na tri lokacije do kojih ce pristup biti omogucen i umirovljenicima, osobama s invaliditetom i majkama s djecom.

Ipak, naoko nevažan prijedlog oporbe uzrokovao je da se prvotni prijedlog ne usvoji jednoglasno bez obzira na natjecanje u pohvalama i podršci projektu. Tako je Lovorka Tomicic, predsjednica pulskog HDZ-a, pohvalila suradnju, no pitala se gdje je gradski bazen na nogometnom pomocnom igralištu.

Dijelom zbog neodobrenog amandmana Nefatu, dijelom zbog "neuvrštenog" bazena, Radovan Cvek, vijecnik HSU-a, na koncu je odustao od konsenzusa i bio suzdržan u glasanju, iako je itekako odobravao projekt tijekom rasprave. Štoviše, o njegovom kvalitetnom ucinku bio je upoznat još dok je bio direktor Herculanee.

- More je godinama gutalo sve i svašta i drago mi je da je došlo do ovog projekta, koji su neki odbijali kada sam o njemu u prošlosti govorio. Procistac koji ce se ugraditi je jako dobar, a naša je obveza ugraditi najmoderniju tehnologiju, dakle uredaj treceg stupnja procišcavanja, rekao je Cvek.

Procelnik Škuflic branio je odbijanje amandmana i naglasio da je kompletan pocetni prijedlog UPU-a Lungomare izraden u skladu s pulskim GUP-om, dok je gradonacelnik Boris Miletic pojasnio situaciju u vezi s bazenom.

- Grad ozbiljno razmišlja o drugoj lokaciji bazena, a ne onoj na Pragrandeu. Upravo stoga smo nabavili studiju o tome i moguce je da pomocni teren na Valkanama, koji je u vlasništvu Grada, bude lokacija gradskog bazena. Ali, ponuditelj na natjecaju za "Brijuni rivijeru" predložio je gradnju bazena na podrucju Sv. Katarine pa smatram da je Puli dovoljan jedan bazen. Naravno, cim prije, istaknuo je Miletic i naglasio da je UPU Lungomarea važno izraditi što prije da bi se spremno docekala mogucnost korištenja sredstava EU fondova kada Hrvatska postane clanica Europske unije. Ne bude li Pula spremna, istaknuo je Miletic, sve ce platiti gradani.

Pritom je gradonacelnik odgovorio oporbi da, prema zakonu, ova rasprava nije ni trebala biti na Vijecu, ali je gradska vlast željela postici konsenzus politickih stranaka s obzirom na strateški znacaj ovog plana za Pulu.

Još je vecu podršku Gradskog vijeca dobila nagodba o financiranju izgradnje komunalne infrastrukture izmedu Grada Pule i rijecke tvrtke SBE za podrucje lucice Delfin.

Iako je plan uredenja ovog podrucja izazvao žestoke rasprave u prošlosti, pogotovo vijecnika Ladonje, Nefat je nagodbu nazvao logicnom i jedinim ispravnim putem u kojem se prvo gradi infrastruktura, a potom objekti, te su svi vijecnici Ladonje podržali nagodbu. Cvek je, medutim, upozorio na tužbu Ustavnom sudu nakon poznatih protesta gradanske inicijative oko usvajanja UPU-a lucice Delfin, te predložio da se saceka odluka suda te u glasanju ostao suzdržan, dok je Tomicic jedina bila protiv, i to, kako je rekla, jer je to nastavak protivljenja prethodnoj prici o lucici Delfin.

Izmedu ostalog, vijecnici su upozoravali na loš engleski prijevod ugovora o nagodbi.

OŠ Veli Vrh prijenos osnovnih sredstava

Gradsko vijece usvojilo je i odluku o prijenosu osnovnih sredstava Osnovnoj školi i vrticu Veli Vrh. Grad Pula kao investitor izgradnje i opremanja škole i vrtica prepisao je ovim ustanovama osnovna sredstva kojima su gradevine opremljene, dakle, vrijednost stolova, stolica, ploca, regala, kompjutera, alata, opreme garderobe, sanitarija, kuhinje, dvorane, itd.

Iako se nije protivio prihvacanju odluke, Bruno Nefat istaknuo je da su, po troškovniku, planirana sredstva za opremanje škole bila 3,2 milijuna kuna, a prepisuju se sredstva u vrijednosti od 6,4 milijuna kuna, dok je za vrtic, prema troškovniku, bilo planirano 695 tisuca kuna, a prepisuju se sredstva u vrijednosti 855 tisuca kuna.

- Po tome, razlika izmedu planiranog troškovnika i krajnje vrijednosti nabavljenih sredstava iznosi 3,37 milijuna kuna, kazao je Nefat. Nadležni procelnik Erik Lukšic obecao mu je pisani odgovor.


Podijeli: Facebook Twiter