Gradsko vijeće podijeljeno oko Muzila

Muzil (N. LAZAREVIĆ)
Muzil (N. LAZAREVIĆ)

Priča oko plana uređenja poluotoka Muzil kroz izmjene i dopune GUP-a i PPU-a sasvim sigurno nije gotova bez obzira što se situacija primirila nakon okončane javne rasprave.

Pokušali smo saznati kako neki predsjednici gradskih organizacija stranaka, koje imaju predstavnike u pulskom Vijeću, razmišljaju nakon provedene javne rasprave, iako je jasno da će se građanske inicijative i dalje suprotstavljati predloženom uređenju.

S obzirom da prijedlog uređenja Muzila dolazi iz gradske vlasti koju predvodi IDS logično da Valter Boljunčić, predsjednik pulskog IDS-a, ističe da je prezentacija predloženog uređenja već bila na Vijeću i da nije bilo nijednog glasa protiv. Boljunčić posebno upozorava da se konstantno u razmišljanjima zaobilazi da je Muzil još uvijek državno zemljište.

- No, trebali bi poduprijeti plan uređenja jer je riječ o razvoju dijela grada kao što je slučaj s Verudelom gdje je za sve građane otvoren pristup. Na Muzilu će se otvoriti nova radna mjesta što je za današnju situaciju izuzetno važno jer turizam ipak generira nove investicije.

Planirana izgradnja na Muzilu nije velika i ostaje nam krajobrazni park, otvoreni prostor uz javne sadržaje i nova radna mjesta. Usto, i prilikom gradnje stvorit će se nova radna mjesta, a ostaje i dovoljno prostora za planiranje u budućnosti. Ovakvim prijedlogom Pula se otvara prema moru, ali ne kao na drugim dijelovima već prema svojoj luci, kaže Boljunčić, koji predvodi jedanaest vijećnika IDS-a u vladajućoj koaliciji.

S druge strane predsjednik najjače oporbene stranke SDP-a, Danijel Ferić, smatra da Muzil vidi kao prostor širenja grada sa svim potrebnim pratećim sadržajima kulturnim, zdravstvenim, trgovačkim, rekreacijskim, zabavnim, šetnicama, biciklističkim stazama, ali ga ne treba cijelog "potrošiti".

Pritom ističe da nije još vidio golf igralište po kojem se građani šeću u nadi da će ih, kako kaže, pogoditi loptica u glavu, a smatra da će si, s obzirom na cijenu članstva u golf klubu, malo građana moći priuštiti dolazak na golf igralište te misli da je Marlera za golf dovoljna.

- Prostor je dovoljno velik da bi i jedan dio za turizam bio prihvatljiv, ali ne i za mega-resort. Javna, društvena i turistička namjena je prihvatljiva i trebaju biti povezani, a austrijsko nasljeđe treba iskoristiti u kulturne i turističke svrhe, kaže predsjednik najjače oporbene stranke u Vijeću koja je zastupljena s četiri vijećnika u oporbenoj koaliciji.

Između IDS-a i SDP-a nalazi se HDZ, no, treba svakako imati na umu da je upravo HDZ stalno gurao projekt Brijuni rivijera u kojem je Muzil sastavni dio. Stoga je logično da predsjednik pulskih HDZ-ovaca Zrinko Kajfeš podupire prijedlog uređenja Muzila, no, i on namjerava sugerirati određene promjene.

- Jesmo za planiranje i realizaciju onog što se bude dogovorilo jer predugo to područje stoji neiskorišteno. Ne samo Muzil već cijela Brijuni rivijera, projekt koji je pokrenut prije 20 godina, a sve stoji na mjestu. Imat ćemo, naravno, sugestija prilikom izrade planova, a svakako treba uvažiti i neke stvari koje predlaže Inicijativa "Volim Pulu - za Muzil", kaže predsjednik gradske organizacije HDZ-a, koja je u Vijeću zastupljena s dva vijećnika.

Koalicijski partner IDS-a u gradskoj vlasti je HNS čiji predsjednik Alen Damijanić podržava predložene izmjene prostornih planova vezane za poluotok Muzil, pogotovo što će, kaže, 85 posto područja biti javno-društvene zone čime se Muzil otvara gradu, ili grad Muzilu. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter