Gradski vrtići 1. siječnja poskupljuju na 690 kuna

Gradsko vijeće Pule (D. MEMEDOVIĆ)
Gradsko vijeće Pule (D. MEMEDOVIĆ)

Od 1. siječnja iduće godine 10-satni boravak u gradskim dječjim vrtićima bit će 40 kuna skuplji i iznosit će 690 kuna, a građanima će plaća biti manja nego sada budući da se prirez povećava sa 7,5 na 12 posto. Odlučili su to vijećnici na preksinoćnoj maratonskoj sjednici Gradskog vijeća koju su obilježili burna rasprava o ovim točkama i međusobna podmetanja vijećnika. Usvojen je proračun za 2015. u iznosu od 345,3 milijuna kuna, koji je na razini rebalansiranog proračuna za 2014. Pročelnica za financije Vesna Sajić kazala je da je proračun planiran bez financijskog efekta povećanja prireza. Najveći dio proračunskih prihoda od 143 milijuna kuna, ostvaruje se ubiranjem poreza.

Povećanje zbog inflacije

Najveću su raspravu izazvale upravo odluke koje zadiru u novčanik građana. Odluka o povećanju cijene vrtića za roditelje donesena je uz obrazloženje da je to rezultat usklađenja sa stopom inflacije u prethodnom razdoblju i planiranog smanjenja poreznih prihoda Grada u 2015. Povećanje prireza obrazloženo je pak krizom  te izmjenama Zakona o porezu na dohodak kojim se neoporeziva osnovica diže s 2.200 na 2.600 kuna. Time će, rečeno je, prihodi od poreza na dohodak Grada Pule, prema procjenama, biti manji za 20 milijuna kuna u odnosu na 2014.

Nije prošao prijedlog SDP-ovca Danijela Ferića da se te točke skinu s dnevnog reda, uz njegovo obrazloženje da će ove odluke dodatno udariti na ionako loš životni standard građana, a ni njegovi amandmani kojima bi se osigurali besplatni udžbenici za pučkoškolce, dodijelila dodatna sredstva privatnim vrtićima te povećale potpore za novorođenčad. Donošenju odluka o povećanju prireza i poskupljenju vrtića prethodila je podugačka rasprava između oporbenjaka i vladajuće koalicije. Obrazlažući poskupljenje vrtića, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović rekla je da je razlog "usklađivanje stope inflacije", kao i pad poreznog prihoda Grada. Inflacija je, veli, od rujna 2010. do rujna 2014. bila 8,2 posto, pa bi cijena nakon poskupljenja iznosila 703 kune, "no išli smo na stopu od šest posto".

Građani će vas kazniti

Ferić je podsjetio da su porezni prihodi Grada od 2011. do 2014. povećani za 28 milijuna kuna, te upitao zašto cijena nije smanjena u trenutku rasta tih prihoda, kada se već vladajuća koalicija "izvlači" na porezne prihode. Kazao je da se manjak u proračunu mogao namaknuti naplatom gradskih potraživanja u iznosu od 165 milijuna kuna što je, dodao je, vrijednost 24 vrtića, 16 proširenja groblja ili osam nadogradnji OŠ Veruda.

- To je izuzetno loša i nekvalitetno obrazložena odluka, rekao je Ferić te poručio: "Građani će vas kazniti". I Zrinko Kajfeš (HDZ-HDS) bio je protiv ovih odluka, kao i nezavisni Bruno Nefat, rekavši da "ima zraka" u drugim stavkama.

Valter Boljunčić ponovio da je Grad oštećen izmjenama Zakona o porezu na dohodak.

- Država smanjuje sredstva za školstvo te vatrogasce i pitanje je mogu li ove stvari opstati. Pula i Istarska županija su 158 posto iznad standarda Hrvatske i taj standard košta, rekao je Boljunčić te predložio da se ubuduće razmisli o opciji da se participacija roditelja u cijeni vrtića određuje u skladu s njihovim primanjima. 

Boris Miletić rekao je da su ove odluke najteže u njegovom mandatu gradonačelnika. Podsjetio je da previše novca stvorenog u Istri odlazi u Zagreb, a kritizirao je i izmjene Zakona o porezu na dohodak, po kojima će oni s visokim plaćama, poput njega, dobiti puno, iako njemu osobno "taj novac ne treba", a oni s malim plaćama dobit će malo. Kazao je da Grad štedi od 2008., da su smanjene plaće u Gradskoj upravi, ali i broj zaposlenih. Na koncu, Ferić je Miletiću udijelio Krampusovu šibu i proglasio Grad Pulu "gradom neprijatelja djece".

Probni rad Kaštijuna

Vijećnici su usvojili i odluku o sanaciji i obnovi pročelja i krovova na području Pule te za 2,4 milijuna kuna povećali temeljni kapital tvrtke Kaštijun. Radenko Ognjenović smatra da nema razloga za povećanje temeljnog kapitala već je, po njemu, problem gubitak Kaštijuna koji će ove godine iznositi devet milijuna kuna. Sredstva moraju služiti za nešto konkretno, rekao je Nefat, a direktorica Vesna Dukić, umjesto odgovora, nabrojala da se pripremna dokumentacija tvrtke financira dijelom iz gradskih i županijskih sredstava, a dijelom iz europskih fondova. Nabavka opreme nema veze s temeljnim kapitalom, koji nije ni za jednu od ovih namjena, rekla je. Objašnjavajući gubitak, rekla je da nijedan od ugovora nije ugovorio Kaštijun, nego Fond za energetsku učinkovitost, a Kaštijun je tu tehnička podrška. Kada svi ugovori budu završeni, vrijednost te imovine postat će imovina Kaštijuna, a riječ je o 240 do 250 milijuna kuna. Probni rad postrojenja najavila je u travnju iduće godine, a Fond bi trebao predati postrojenje Kaštijunu u listopadu.

Vijećnici su na zahtjev investitora, tvrtke Kermas Istra, donijeli odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja zone Sv. Katarina-Monumenti da bi investitor mogao u zakonskom roku od tri godine ishodovati lokacijsku dozvolu. Usvojena je i odluka o komunalnom redu kojom se konobarima zabranjuje povlačenje turista za rukav, ali i prodaja po haustorima. Potonje je izazvalo polemiku: Ognjenovića je zanimalo kako komunalni redar može zabranjivati djelatnost na privatnom prostoru, na što nije dobio odgovor. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter