Gradski stan prokišnjava, u svoj ne mogu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkako se prije šest godina urušila zgrada na Staroj tržnici i stan koji je tamo imala u vlasništvu, Verici Humar sve je pošlo po zlu. Nakon godina seljenja iz jednog u drugi "privremeni smještaj" i placanja podstanarstva smatrala je da je tome bar na neko vrijeme došao kraj kad joj je lani u lipnju Grad na privremeno korištenje dodijelio potkrovni stan u Ulici Castropola. No, iako je stan naoko bio adaptiran, vec nakon prve kiše shvatila je da opet nema siguran krov nad glavom jer joj voda zbog nesaniranog krova prodire kroz zidove.

"Svaki put kad pada kiša voda mi curi na sve strane, sa zidova otpada žbuka, sve pliva, a nocu skupljam vodu s podova. Ovdje mi je gore nego u zatvoru, nitko mi niti ne može doci. Samo da se popravi krov, da ne curi voda i prska pored uticnica. I elektricari su me pitali kad su dolazili sanirati instalacije živi li tu malo dijete jer ga ne bih smjela pustiti blizu", kaže Humar. Dodaje da se više puta obratila Gradu da joj nade zamjenski stan, no nikad nije dobila povratnu informaciju.

"Ova prica traje vec godinama, još od bivše gradske vlasti, a sad je isti orkestar, samo drugi dirigent. Razgovarala sam više puta s procelnikom Damirom Prhatom, dala sam mu sve dokumente, ali od njega nikad nisam dobila neko pisano obrazloženje", kaže Humar. Dodaje da u Puli nema rodbine, ima dvije kceri koje žive u Švedskoj, no ona se ne želi seliti iz Pule. Prema ugovoru o privremenom korištenju stana, koji je potpisala lani 2. lipnja s gradonacelnikom Borisom Mileticem, dvosobni stan površine 44 cetvorna metra dodijeljen joj je na odredeno vrijeme "do dovršetka radova na rekonstrukciji zgrade Stara tržnica 4a". No, nigdje ne piše koliko ce to "odredeno vrijeme" trajati. "Ne znam kako cu kad pocne zima, kako cu se grijati i placati struju, a zbog prokišnjavanja me strah i požara. Ne znam kome da se više obratim, jedino mi još preostaje sud u Strasbourgu", kroz suze govori Humar.

Prema rijecima procelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata, Grad ima na umu njen problem. "Cim se Verica Humar obratila Gradu, dao sam nalog da joj se nade smještaj i u roku od nekoliko dana dobila je stan u kojem sada živi. Odmah joj je bio ponuden na korištenje stan koji je bio slobodan u to vrijeme jer je imala prioritet. Prostor je renoviran i to je bilo jedino rješenje koje smo tada imali, no kad je nedavno bila kod mene na sastanku, rekao sam joj da ce joj Grad ipak osigurati neki stan u prizemlju zbog njenih zdravstvenih problema. Takoder, nakon njenog useljenja u stan u Ulici Castropola javili su se problemi s prokišnjavanjem pa su u tijeku pregovori s upraviteljem zgrade Castrumom o saniranju krova buduci da su kod prve kiše postale poznate nove cinjenice. U okvirima svojih mogucnosti naci cemo kvalitetnije rješenje kad se za to stvore okolnosti", neodredeno je rekao Prhat.

Grad je, kako je rekao, od rekonstrukcije zgrade na Staroj tržnici odustao iz više razloga zbog "problematicne situacije". "Na Staroj tržnici došlo je do obustave radova zbog mogucnosti kompletnog urušavanja zgrade. Humar je izvorno vlasnica stana u zgradi na Staroj tržnici, no dok se situacija ne razriješi, svako rješenje može smatrati privremenim. Prije svega, potrebno je osigurati staticku stabilnost gradevine jer se radi o starogradskoj jezgri i zgradi staroj više od sto godina", rekao je Prhat. No, o pocetku i kraju sanacije zgrade na Staroj tržnici nije želio govoriti.


Podijeli: Facebook Twiter