Gradski prostori trima udrugama osoba s invaliditetom

Potpisivanje ugovora u Društvu distrofičara (S. Z. T.)
Potpisivanje ugovora u Društvu distrofičara (S. Z. T.)

Današnjim svečanim potpisivanjem ugovora u prostorijama Društva distrofičara dodijeljeni su novi gradski prostori koje će koristiti tri udruge. Prostor u Radićevoj 8 koristit će Udruga djece i mladih oštećena sluha Istre, u prostor u Prilazu sv. Nikole 6 uselit će Udruga paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije, dok će u Krmpotićevu 2 useliti Društvo distrofičara Istre.

Davor Komar, predsjednik Društva distrofičara Istre, zahvalio je Gradu što je riješio višegodišnji prostorni problem, a zapravo je sve dogovoreno prošle godine.

- Moram istaknuti da je lani gradonačelnik Boris Miletić obećao da će nam riješiti prostorne probleme i održao je riječ. Mi smo rekli da nećemo tražiti sredstva za adaptaciju tih prostora, već će se tu uključiti i neke druge institucije, istaknuo je Komar te pozvao građane za pomoć.

Željko Kladušan, predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije, i Aleksandar Tanković, predsjednik Udruge djece i mladih oštećena sluha Istre, zahvalili su se Gradu i istaknuli da će sada ipak lakše funkcionirati.

- Drago mi je da smo proces dobivanja prostora, koji čekamo već osam godina, uspješno priveli kraju. Sada će naša udruga imati prilike uzletjeti, a nadamo se samo da će se ubrzati suglasnosti da možemo započeti s uređenjem, rekao je Kladuša, dok je Tanković istaknuo da je njihova udruga puno mlađa, osnovani su 2012. jer su dosad djeca odlazila na rehabilaciju u rijeku jer u Istri ne postoji rehabilitacija za djecu oštećena sluha.

Stoga i nisu imali potrebe za prostorom, istaknuo je Tanković i zahvalio se Gradu što su financirali tumače znakovnog jezika u nastavi dok to nije sustavno riješeno.

- Ako se netko treba nekome zahvaliti, onda to Grad mora ovim udrugama, jer svi znamo što čine, koliko volonteri ulažu rada i koliko je tu samoodricanja da bi pomogli drugima i da bi olakšali život osobama s posebnim potrebama, rekao je Miletić.

Predstavnici drugih udruga koji su prisustvovali današnjem potpisivanju ugovora iskoristili su prigodu gradonačelniku prenijeti i probleme i potrebe svojih udruga.

Tako je predsjednica Udruge za autizam Istre Evguenija Tranfić zatražila još jednog defektologa za Dječje vrtiće, Zlatko Kuftić iz Udruge slijepih Istarske županije zahvalio je gradonačelniku i Gradu na odličnoj dugogodišnjoj suradnji te dodao da bi se i država trebala ugledati na njihovu politiku rada.

Andrea Turković iz Udruge mladih slabovidnih osoba Istarske županije založila se za signalizaciju za autobuse i automobile, a Mirjana Matejčić iz Udruge cerebralne paralize Istarske županije zamolila je bolji prostor. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter