Gradski proračun u plusu, bez dugova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradski proračun Buja u prvom polugodištu nije opterećen nikakvim zaduženjima, a ostvaren je višak prihoda nad rashodima, prenijela je vijećnicima na sjednici Gradskog vijeća pročelnica za financije Loreta Makovac pri usvajanju izvještaja o izvršenju proračuna u prvih šest ovogodišnjih mjeseci. U tom je razdoblju, zajedno s proračunskim korisnicima (Dječji vrtić, Talijanski dječji vrtić Mrvica i Pučko otvoreno učilište), Grad ostvario prihoda i primitaka 12,9 milijuna kuna, 42,6 posto od godišnjeg plana ili 6,7 posto više nego lani u istom razdoblju. Dobrom punjenju proračuna pridonijela je i prodaja udjela Grada u poduzeću Holcim - mineralni agregati i drugih, mnogo manjih udjela u ukupnom iznosu nešto iznad milijun kuna.

Najviše prihoda od naplate poreza

Rashodi u tom razdoblju bili su 11,158 milijuna kuna ili 34,8 posto od godišnjeg plana, šest posto iznad lanjskih. To znači da je potrošeno manje nego što je u proračunu prikupljeno i prvo polugodište završeno je plusom od 1,7 milijuna kuna. Uz višak prihoda iz prošle godine od 1,9 milijuna kuna, u drugo polugodište gradski proračun ulazi s viškom od 3,7 milijuna kuna. Pozitivna su kretanja bila i očekivana s obzirom da će najveći dio kapitalnih ulaganja biti u drugom dijelu godine. U prvom polugodištu nisu ni planirana, ni ostvarena nova zaduženja pa Grad Buje nema nikakvih obaveza, ni dugova.

- Dobro je što Grad Buje, odnosno gradski proračun, nije opterećen nikakvim dugovima, ali nije dobro što je proračun nedovoljan, odnosno nismo zadovolji visinom proračuna s obzirom na veličinu područja i broj stanovnika, jer potrebe su mnogo veće. To, međutim, nećemo moći riješiti na brzinu, već novim ulaganjem u razvojne projekte, komentirao je predsjednik Gradskog vijeća Rino Duniš.

U prvih šest mjeseci najviše je prihoda ostvareno od poreza (4,8 milijuna kuna) te od upravnih i administrativnih pristojbi i naknada po posebnim propisima (3,4 milijuna kuna). Porasli su prihodi od poreza na obrt i druge samostalne djelatnosti i od poreza na imovinu, a 20 posto veća nego lani bila je naplata poreza na promet nekretnina (blizu 960.000 kuna). Ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta donijeli su prihode veće od očekivanih, a značajni su i prihodi od komunalne naknade (1,5 milijuna kuna) te od komunalnog doprinosa (nešto iznad milijuna, 37 posto više nego u istom lanjskom razdoblju).

Za zaposlene trećina proračuna

Među rashodima, osim rashoda za zaposlene koji čine jednu trećinu proračuna, velik dio su materijalni rashodi, ali tek neznatno veći nego lani. Velik su izdatak proračuna troškovi za energiju, komunalne usluge, tekuće i investicijsko održavanje, razne druge usluge. Najveći izdaci su za poslove koje pokriva Upravni odjel za komunalne djelatnosti, skoro 4,4 milijuna kuna. Na održavanje javne rasvjete utrošeno je oko 430.000, na održavanje nerazvrstanih cesta i prometne signalizacije oko 392.000, a na održavanje javnih površina čak 735.000 kuna. Proračunskim korisnima sredstva se dostavljaju u skladu s planom, odnosno utvrđenim programima. Vijećnici su na trećoj sjednici utvrdili i sastav radnih tijela Gradskog vijeća, dopunjen je poslovnik o radu Vijeća te usvojena odluka o promjeni predstavnika Grada Buje u lokalnim akcijskim grupama. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter