Gradski proračun četiri milijuna kuna veći od ovogodišnjeg

Dajla (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Dajla (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Na šestoj sjednici, posljednjoj u ovoj godini, Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo proračun Grada Buje za 2018. godinu u iznosu od 32,4 milijuna kuna. To je za oko 1,5 milijun kuna više od prvobitnog plana ili oko četiri milijuna kuna više nego što će biti ostvareno u ovoj godini. Pročelnica Upravnog odjela za opće poslove Loreta Makovac je obrazložila proračun i njegove programe, dodajući da je povećanje u odnosu na prvi prijedlog došlo zbog prenošenja dijela investicija sa kraja ove, na početak iduće godine.

Povećali sredstva za novorođenčad

Prijedlog proračuna razmotren je prethodno na sjednicama odbora drugih radnih tijela Gradskog vijeća, a na prvi prijedlog proračuna predlagatelju je dostavljeno devet amandmana s prijedlozima promjena. Vijećnici SDP-a su podnijeli osam amandmana na nekoliko programa proračuna, najviše na raspodjelu u programu školstva i obrazovanja. Nekoliko amandmana gradonačelnik Fabrizio Vižintin, kao predlagatelj proračuna nije prihvatio, a jedan njihov amandman preinačio u svoj tako da će se sufinancirati prijevoz učenika s područja Buja koji putuju u srednju školu u drugim gradovima za zanimanja koja se ne izučavaju u Bujama, iako je bio prijedlog da se sufinancira onim učenicima koji putuju iz drugih mjesta u Buje. U izmijenjenom obliku je prihvaćen i amandman da se povećaju sredstva za naknade za novorođenčad. Gradonačelnik je pojasnio da je u proračunu za 2018. godinu već planirano povećanje na 30.000 kuna, što je dvostruko više nego što je bilo planirano za naknade za novorođenu djecu u 2017. godini. Dijelom je uvažen amandman za poticanje poduzetništva, pa je prihvaćeno povećanje od 100.000 kuna za subvencije poduzetnicima kroz program poticaja razvoja poljoprivrede i gospodarstva. Isto tako prihvaćen je prijedlog SDP-a da se sanira potporni zid parka na Trgu J. B. Tita. Prihvaćen je i u proračun uvršten i amandman vijećnika Nezavisne liste Manuela Viginija da se umjesto autobusnog stajališta u Tribanu izgradi protupožarni put i parkiralište do Trga slobode.

Novac od penzića za udžbenike

- Predloženi amandmani koji se odnose na besplatne obavezne udžbenike za sve učenike, na iznose stipendija učenicima i studentima, kao i na subvencioniranje troškova u vrtiću, u ovom trenutku nismo u mogućnosti prihvatiti jer nam proračun to ne dozvoljava. U predstojećem mandatnom razdoblju zadatak nam je povećati proračunske prihode i na taj način našim građanima omogućiti bolje uvjete života kao i podizanje kvalitete obrazovanja, poručio je gradonačelnik Vižintin.

U SDP-u su bili zadovoljni, što je prenijela čelnica Bojana Puzigaća.

- Zadovoljni smo što je dio naših amandmana prihvaćen, voljeli bismo da su svi, ali razumijemo situaciju i da smo u prvoj godini mandata. To su naši prvi amandmani na proračun, bit će vremena za druge, pa ćemo prihvatiti proračun za 2018. godinu, rekla je Puzigaća.

Inače, pljeskom svih vijećnika i drugih sudionika sjednice nagrađen je prijedlog vijećnice Stranke umirovljenika Milka Kević koja je prenijela odluku svojih stranačkih kolega da se od 80.000 kuna koliko je proračunom predviđeno za umirovljenike, 10.000 kuna odvoji i prenamijeni za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter