Gradski ključ u rukama maškara

Gradski ključ u rukama maškara
Gradski ključ u rukama maškara

Smjena vlasti na sjeveru Istre nije protekla baš glatko, ali maškarani puk bio je odlučan i gradonačelniku Siniši Žuliću nije preostalo drugo nego da nevoljko preda gradski ključ svojoj nasljednici, pusnoj Gradonačelnici s velikim G.

Nova metla bolje mete tako je i nova pusna gradonačelnica okupljenima obećala da će u svome mandatu zaposliti komunalnog redara za vinska pitanja, koji će obilaziti konobe i svakome sa lošim vinom propisati dodatne poreze. Ceremonijal primopredaje vlasti maškarama održan je u Krušvarima s obzirom da su Račićanske maškare ovogodišnji domaćini Buzetskog  karnevala koji se održava u koordinaciji Turističke zajednice Buzeta.

Bolje sada nego u svibnju

Gradonačelnik je predajući gradski ključ rekao da je bolje da ga preda sada nego u petom mjesecu, te zaželio maškarama da se u ovo pusno vrijeme dobro provesele, zabave i na trenutak zaborave svakodnevne brige. Izrazio je zadovoljstvo što se pusni običaji čuvaju gotovo u svim mjestima i prenose iz generacije u generaciju. Njegova pusna kolegica u svom je nastupnom govoru bila puna obećanja koja namjerava ispuniti do Pepelnice. -Naša pusna vlast će dat se ud sebe da mačkare i pust pasuajo koku je užanca, obećala je. Isto tako najavila je ujedinjenje sa maškarama Ćićarije u jednu veliku pusnu općinu kako bi se lakše zajedno nosili sa lošim zakonima koji stižu iz Zagreba. Vladavina maškara na sjeveru Istre potrajat će sve do 1. ožujka, a u najluđem godišnjem dobu maškare će uživati na brojnim maskenbalima.

Mimohod 26. veljače

Središnji događaj Buzetskog karnevala, veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana održat će se na pusnu nedjelju 26. veljače i okupiti osam velikih grupa buzetskog područja pa se na Fontani očekuje oko tisuću maškara i na desetke velikih alegorijskih kola. Maškare će gradski ključ vratiti na Pepelnicu ili Čistu srijedu. Tog će dana spaliti pusta,  krivca za sva zla kojemu su u Krušvarima nadjenuli ime Kramp. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

ključ u rukama maškaraSMJENA VLASTI U BUZETU: SINIŠU ŽULIĆA ZAMIJENILA PUSNA GRADONAČELNICA S VELIKIM G Gradski ključ u rukama maškara Naša pusna vlast će dat se ud sebe da mačkare i pust pasuajo koku je užanca, obećala je maškarana gradonačelnica. Gradonačelnik je predajući gradski ključ rekao da je bolje da ga preda sada nego u petom mjesecu KRUŠVARI Smjena vlasti na sjeveru Istre nije protekla baš glatko, ali maškarani puk bio je odlučan i gradonačelniku Siniši Žuliću nije preostalo drugo nego da nevoljko preda gradski ključ svojoj nasljednici, pusnoj Gradonačelnici s velikim G. Nova metla bolje mete tako je i nova pusna gradonačelnica okupljenima obećala da će u svome mandatu zaposliti komunalnog redara za vinska pitanja, koji će obilaziti konobe i svakome sa lošim vinom propisati dodatne poreze. Ceremonijal primopredaje vlasti maškarama održan je u Krušvarima s obzirom da su Račićanske maškare ovogodišnji domaćini Buzetskog karnevala koji se održava u koordinaciji Turističke zajednice Buzeta. Bolje sada nego u svibnju Gradonačelnik je predajući gradski ključ rekao da je bolje da ga preda sada nego u petom mjesecu, te zaželio maškarama da se u ovo pusno vrijeme dobro provesele, zabave i na trenutak zaborave svakodnevne brige. Izrazio je zadovoljstvo što se pusni običaji čuvaju gotovo u svim mjestima i prenose iz generacije u generaciju. Njegova pusna kolegica u svom je nastupnom govoru bila puna obećanja koja namjerava ispuniti do Pepelnice. -Naša pusna vlast će dat se ud sebe da mačkare i pust pasuajo koku je užanca, obećala je. Isto tako najavila je ujedinjenje sa maškarama Ćićarije u jednu veliku pusnu općinu kako bi se lakše zajedno nosili sa lošim zakonima koji stižu iz Zagreba. Vladavina maškara na sjeveru Istre potrajat će sve do 1.ožujka, a u najluđem godišnjem dobu maškare će uživati na brojnim maskenbalima. Mimohod 26. veljače Središnji događaj Buzetskog karnevala, veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana održat će se na pusnu nedjelju 26. veljače i okupiti osam velikih grupa buzetskog područja pa se na Fontani očekuje oko tisuću maškara i na desetke velikih alegorijskih kola. Maškare će gradski ključ vratiti na Pepelnicu ili Čistu srijedu. Tog će dana spaliti pusta, krivca za sva zla kojemu su u Krušvarima nadjenuli ime Kramp. .G. ČALIĆ ŠVERKO  - GO03355993.jpg Gradski ključ u rukama maškara  - GO03356001.jpg Pust Kramp platio glavom  - GO03356002.jpg Zadovoljne Račićanske maškare


Podijeli: Facebook Twiter