Gradski ključ u rukama dva maškarana Flega

Povuci, potegni no gradski ključ ipak u rukama maškara (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Povuci, potegni no gradski ključ ipak u rukama maškara (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Gradski ključ nije tako lako ispustio iz ruke, bilo je više po principu "povuci - potegni", no svjetovni gradonačelnik Siniša Žulić morao je kapitulirati i vlast prepustiti maškarama koje će na sjeveru Istre vladati do Pepelnice. Ključ gradske kase jučer su u Društvenom domu u Sv. Duhu preuzeli Valentino Flego i Mirjan Flego, predstavnici maškara Štrped, koje su ovogodišnji domaćini Buzetskog karnevala.

Da je vlast slatka, makar trajala svega trideset i pet dana, dva Flega, koja nisu u rodu, potvrdila su svojim prvima izjavama. "Imamo pravo trozo za prić na vlast i za ostati na požicioni. Bit će puno boje u tih mesec dan nego celo leto prije", obećali su uglas Flegeti.

Flego - Žulić - Flege

- Ovo je jedan od najtužnijih dana za svakog gradonačelnika. pa tako i za mene, jer moram predati vlast, ali mi je drago jer maškarane skupine imaju dobar program i bogate aktivnosti i jer je gradski ključ u ovo vrijeme maškaranih ludovanja ipak otišao u prave ruke, poručio je Žulić, te dodao da je preuzeo vlast od Flega, a sada je mora opet predati Flegu, ali ne jednom već dvojici.

Svake godine domaćin buzetskog karnevala je druga grupa maškara, upravo zato da bi se promovirali tradicija i običaji različitih krajeva Buzeštine, istaknula je direktorica Turističke zajednice Nada Prodan Mraković, koja je na jučerašnjoj konferenciji za novinare i najavila pusne sadržaje.

Buzetski karneval počinje danas (petak) u 19 sati turnirom u briškuli i trešeti u Društvenom domu u Sv. Duhu kod Štrpeda. U subotu, 17. u 19 sati u Sv. Duhu je dječja maškarana matineja, u 21.30 sati je ceremonija podizanja pusta Visibora Đovanija Šantića, a u 22 sata maskenbal.

Na Mostu spaljivanja Pusta

U Domu Sovinjak, 24. siječnja u 10 sati podignut će se Pust, otkriti maketa kanona na Placu, u 20.30 sati otvoriti izložba fotografija tradicionalnih sovinjskih maškara, a u 21 sat je maskenbal. Maskenbal će se 31. siječnja u 21 sat održati u Domu u Svetom Martinu. Prethodit će mu u 16 sati turnir u briškuli i trešeti. Maskenbal će se 7. veljače u 21 sat održati u Domu u Prodanima, a 13. veljače Krušvarima.

Caffe bar Melody 13., 14. i 15. veljače ima biska party uz iznenađenja za maskirane goste, a 14. veljače hotel Fontana priprema u 21 sat Maškarano Valentinovo, koje iste večeri organiziraju u Klubu mladih BUM.

Središnji sadržaj karnevala, veliki maškarani mimohod Ulicom II. Istarske brigade do Trga Fontana, održat će se 15. veljače na pusnu nedjelju. Očekuje se desetak velikih maškaranih grupa, brojna alegorijska kola i tisuću maškara. Narodna knjižnica 16. veljače održava Maskirnicu - kreativnu radionicu u povodu maškara. Na Trgu Fontana 17. veljače ujutro je mimohod Dječjeg vrtića Grdelin i Udruge za pomoć osobama sa mentalnom retardacijom. Završnica Buzetskog karnevala je 18. veljače kada će se na cesti Sv. Ivan - Most održati tradicijska igra na ruh, a potom u naselju Most ceremonijal suđenja i spaljivanja Pusta.

Pokrovitelj Buzetskog karnevala je Grad Buzet, organizator i suorganizatori su: Turistička zajednica, Pusni odbor, mjesni odbori, Dječji vrtić Grdelin, Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja", Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, gradski komunalac Park, Udruga Mali veliki mikrofon. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter