Gradske manifestacije na suhom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz korijena se okrenuo redoslijed epiteta prema kojima ce budžet Poreca za 2010. godinu najprije biti realan i racionalan, potom socijalan, a tek na kraju - djelomicno razvojan. Epiteti su to kojima je pred vijecem, na prvom citanju, gradonacelnik Edi Štifanic opisao proracun Grada Poreca. Oko 226 milijuna kuna težak prijedlog za cetvrtinu je manji od ostvarenja koja se ocekuju u ovoj godini.

Prema Štifanicevim rijecima, u sljedecoj godini Grad namjerava ubrati 15-ak posto više od komunalne naknade zbog pojacanih mjera naplate (13,6 milijuna), od poreza na promet nekretnina nešto manje no lani (13,8 milijuna kuna), a od poreza na dohodak nešto više (30,7 milijuna kuna), jer se otvaranjem Kauflanda ocekuje zapošljavanje 70 ljudi, ali i oporavak privrede od krize u drugom dijelu godine. Od prodaje zemljišta planira se inkasirati oko 70 milijuna kuna, dvostruko manje nego u ovoj godini.

Najavljujuci štednju po svim stavkama i na svim razinama, s iznimkom socijale, umirovljenika te škola i vrtica, Štifanic je rekao kako ce uz proracun ici i naputak svima koji se iz njega financiraju neka oprezno troše novac; priznavat ce im se samo place i režijski troškovi, no ne i investicije i tekuce održavanje. Reprezentacija je manja za 30 posto, a uredski materijal i manifestacije svedeni su na minimum. U prvoj verziji proracuna nema Giostre, Zlatne sopele ni Poreca 24 sata, pa se njihovi organizatori trebaju uzdati samo u potporu Turisticke zajednice.

Apsolutni prioritet je podmirenje preuzetih obaveza, napose kredita prema PBZ-u kojim je premošten dovršetak izgradnje dvorane. Eventualne nove obaveze Grad ce ugovarati tek kad plati postojeca potraživanja, a i tada samo ako novac za njih doista i sjedne na žiro-racun, kako bi se održala likvidnost.


Podijeli: Facebook Twiter