Gradska uprava osniva pulski holding

Čistoća bi mogla postati dio pulskog holdinga (D. MEMEDOVIĆ)
Čistoća bi mogla postati dio pulskog holdinga (D. MEMEDOVIĆ)

Nakon drugog kruga izbora za pulskog gradonačelnika novi/stari gradonačelnik Boris Miletić zatražio je, i dobio, mandate na raspolaganje svih gradskih pročelnika te direktora javnih gradskih poduzeća i ravnatelja javnih ustanova.

O tome hoće li to značiti smjenu SDP-ovaca među rukovodećim kadrom, a trenutno su to direktor Castruma Drago Glumac i ravnatelj Pula sporta Mario Peruško, gradonačelnik se nije želio izjašnjavati.

- Ne bi bilo u redu da takva razmišljanja iznosim preko novina. Razmišljam prije svega o strateškim odlukama gradske uprave jer ulazimo u nove okolnosti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kaže Miletić.

Gradonačelnik pritom ponajviše misli na udruživanje pojedinih gradskih poduzeća, ideju koja nije nova, čime bi se smanjili rashodi. U nekoliko se navrata spominjalo spajanje određenih gradskih poduzeća koji su srodnih djelatnosti te stavljanje pod kapu istog direktora, računovodstva, čistačica i ostalih zajedničkih službi. Pritom ne treba smetnuti s uma da prema novim odredbama Zakona o vodama komunalno poduzeće Herculanea treba odvojiti djelatnost odvodnje od ostalih djelatnosti, primjerice Čistoće, te osnovati posebno gradsko trgovačko društvo.

- Gradska uprava namjerava osnovati pulski holding i objediniti gradska trgovačka društva te time ih učiniti jeftinijima. Naravno, treba izvidjeti sve zakonske regulative po kojima posluju gradska poduzeća i pronaći model kojim se mogu spojiti. Primjerice, teško ćemo to izvesti s Plinarom gdje velik vlasnički dio ima Ina, ali ona trgovačka društva koja su pretežito ili u stopostotnom gradskom vlasništvu, a nisu zakonskim odredbama drugačije regulirana, namjeravamo spojiti u holding, najavio je gradonačelnik. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter