Gradska stipendija 500 kuna po studentu

Sa studentima će se potpisati ugovori (M. MIJOŠEK)
Sa studentima će se potpisati ugovori (M. MIJOŠEK)

Nakon isteka roka za žalbu pulski gradonačelnik Boris Miletić donio je odluku, dan uoči Božića, o dodjeli stipendija u akademskoj godini 2015./2016., a koja je stupila na snagu prvog dana u 2016. godini. Tako će u akademskoj godini 2015./2016., Grad Pula dodijeliti 163 stipendije u iznosu od po 500 kuna.

Na listi čak 199 studenata

Pravo na stipendiju ostvaruju studenti koji su na temelju Pravilnika za dodjelu stipendija Grada Pule ostvarili 20 i više bodova. Početkom prosinca na internetskim stranicama Grada Pule objavljen je prvi prijedlog liste za dodjelu stipendija u akademskoj godini 2015./2016.. Na listi se tada našlo čak 199 studenata koji su udovoljili traženim uvjetima te njih 29 koji nisu udovoljili uvjetima koje je postavio Grad.

Podnositelji zahtjeva za dodjelu stipendije imali su tada pravo prigovora na prijedlog liste u roku od pet dana od dana objave, što znači do sredine prosinca. Po isteku vremena za prigovor utvrđena je konačna lista, a gradonačelnik je potom donio odluku o dodjeli stipendija kojom određuje broj, ali i visinu stipendije. Dakle, 36 studenata udovoljili su kriterijima, ali nisu skupili dovoljni broj bodova te oni u ovoj akademskoj godini neće biti korisnici gradskih stipendija.

Studenti su, naime, dobivali dodatne bodove zbog deficitarnih zanimanja koja su dobivena iz pulskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a to su doktor medicine te magistri edukacije matematike, geografije, fizike, kemije i informatike.

Dodatni bodovi za volontiranje

No, dodatni bodovi dobivali su se i za volontiranje koje je Grad Pula uveo kao kriterij unatrag dvije godine. Tako je određeno da su studenti koji su u prethodnoj akademskoj godini volontirali najmanje 30 sati u ustanovama i udrugama civilnog društva koje su prepoznate kao organizacije koje rade za opće dobro (npr. Hrvatski crveni križ, Humanitarna mreža Grada Pule, domovi za stare i nemoćne na području Grada i sl.), dobili dodatna dva boda. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter