Gradska sportska dvorana u Pazinu dobila teretanu

Pročelnica Patricija Percan i gradonačelnik Renato Krulčić u teretani (M. RIMANIĆ)
Pročelnica Patricija Percan i gradonačelnik Renato Krulčić u teretani (M. RIMANIĆ)

U Školsko gradskoj sportskoj dvorani koja je nedavno dobila i teretanu održana je konferencija za novinare na kojoj je pazinski gradonačelnik Rento Krulčić govorio o provedenim pripremama za početak nove školske godine. Milan Červar profesor tjelesne kulture u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile izrazio je zadovoljstvo što je dvorana dobila teretanu, jer je tako ostvarena želja najmanje 539 učenika koju su potpisali peticiju za tereatanu. Novu će opremu koristiti učenici i ostali za sportske pripreme. Ukopni troškovi opremanja iznose 22 tisuće kuna, a zajednički su ih podmirili Grad i Županija. 

U ponedjeljak 5. rujan u pazinsku Osnovnu školu Vladimira Nazora s njenim područnim školama krenut će 1.279, a to je pet više nego lani. Od toga 643 školovat će se u Pazinu, gdje će još 108 učenika polaziti glazbeni odjel. Svima njima gradonačelnik Krulčić zaželio je uspjeh u školovanju dodajući kako će Grad Pazin učenicima prvih razreda sufinancirati nabavku obveznih školskih udžbenika u pojedinačnoj vrijednosti od 500 kuna po učeniku. Tu će pogodnost koristiti 67 učenika, a sukladno gradskoj Odluci o socijalnoj skrbi podmirit će se i 50 posto troškova nabave udžbenika i školske opreme za učenike kojima je to potrebno. 

Krulčić je izvijestio kako će Grad u školskoj godini 2016./17. dodijeliti 25 stipendija za nastavak školovanja izvan Pazina. Učenicima će se dodijeliti do pet stipendija u pojedinačnom iznosi od 550 kuna, a studentima do 20 stipendija u pojedinačnom iznosu 700 kuna. Na području Pazina za srednje škole nema deficitarnih zanimanja, a za sveučilišni studij to su nastavnički smjerovi biologije, geografije, informatike i glazbene pedagogije. 

- Grad trenutno stipendira 13 učenika i 47 studenata za koje je u ovogodišnjem proračunu osigurano 450 tisuća kuna, a što je najvažnije stipendije se isplaćuju redovito, rekao je Krulčić. 

U cilju podrške obiteljima iz gradskog proračuna s 210 tisuća kuna sufinancirat će se 75 posto troškova boravka za 31 dijete u predškolskoj ustanovi, a s 60 tisuća kuna sufinancirat će troškovi obroka za 40 učenika osnovne škole. Isto tako iz gradskog je proračuna za opremanje Osnovne škole izdvojeno 85 tisuća kuna, od toga 24 tisuće kuna za školsku opremu, 25 tisuća kuna za glazbene instrumente, a 26 tisuća kuna za uredski namještaj. 

Krulčić je istako kako se od ove godine u pazinsku osnovnu školu uvodi e-dnevnik. U tijeku je, kaže, izrada idejnog projekta dogradnje Matične škole u Pazinu vrijedan 230 tisuća kuna, dok je za uređenje sanitarnog čvora i spremišta u postojećoj zgradi plaćeno 262 tisuće kuna, od čega je 100 tisuća kuna podmirilo Ministarstvo branitelja, a ostatak su decentralizirana sredstva Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta. Uz to 40 tisuća kuna izdvojeno je za manje radove u školama u Karojbi, Motovunu, Lupoglavu, Svetom Petru u Šumi, Gračišću, Trvižu, Kašćergi, Gologorici i Tinjanu gdje se s dodatnih 88,7 tisuća kuna priprema dokumentacija za korištenje obnovljivih izvora energije. 

Vesna Rusjan Ljuština, ravnateljica Dječjeg vrtića "Olga Ban" izvijestila je kako ove godine u Pazinu nema neupisane djece u predškolske ustanove. Prema pravilniku 14 je djece trebalo ostati neupisano, ali je Grad izdvojio dodatnih 71 tisuću kuna, pa je tim sredstvima opremljena adekvatna prostorija, zaposlene su dvije odgajateljice i tako su stvoreni uvjeti za upis sve djece u pazinski vrtić i jaslice. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricija Percan čestitala je Gradu Pazinu na projektima o kojima je govorio Krulčić posebno na nabavi besplatnih udžbenika. To je vrijedan projekt koji županija nažalost ne provodi zbog velikog broja korisnika, rekla je Percan. (M. RIMANIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter