Gradska knjižnica iskoristila moje neiskustvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tik prije Nove godine Gradska knjižnica i citaonica Pula provela je natjecaj za radno mjesto pomocnog knjižnicara na odredeno vrijeme, a zbog navodnih nepravilnosti našoj se redakciji javila Puljanka Monika Grgic.

Nakon što je prošla testiranje, 29. prosinca je pozvana na razgovor te joj je receno da istoga dana do 14 sati donese radnu knjižicu, odjavu sa zdravstvenog i poreznu karticu da bi popodne mogla poceti raditi.

- Rekla sam da je nemoguce to obaviti u tako kratkom roku te sam dogovorila da papire donesem narednog dana ujutro. Do tada sam uspjela pripremiti sve osim porezne kartice buduci da me majka morala odjaviti sa svoje, a uprava njezine firme nalazi se u Rijeci.

Bilo mi je potrebno još sat, dva, medutim receno mi je da ne mogu pricekati i da ce zaposliti drugu osobu. Zbog toga što nisam imala poreznu karticu dali su mi da potpišem izjavu o nepotpunoj dokumentaciji. To sam ucinila da se vidi da posao nisam dobila zbog nekog drugog razloga, a u slucaju da se u buducnosti ponovo javim na drugi natjecaj.



Ovo je bio prvi put da sam bila na pragu dobivanja pravog posla, iako na odredeno, i smatram da su izigrali moje neiskustvo, pocela je pricu Grgic, inace izvanredna studentica ekonomije, koja je ubrzo doznala da druga osoba nije pronadena te da je natjecaj poništen i ponovo raspisan.

S ravnateljicom knjižnice Nelom Nacinovic cula se telefonski 31. prosinca te joj tada ona nije dala da dode do rijeci, prepricava Grgic. "Kazala mi je da ju ne vrijedam, što nisam cinila, vec sam samo podigla glas da bih mogla iznijeti svoj stav. Na kraju sam dodala da oni vrijedaju mene", zakljucila je.

Buduci da bi prema njenom mišljenju bilo nemoralno da prešuti što joj se dogodilo, Grgic se obratila Gradu Puli, gdje je razgovarala sa zamjenicom procelnika ureda Grada Nikolinom Radulovic. Dogovoreno je bilo da ce se cuti naknadno, no studentica veli da nije dobila niti jedan telefonski poziv.

- Ne želim blatiti ni klevetati, ali javnost mora znati kako su sa mnom postupili. Nitko ne bi trebao doživjeti takvo što. Da sam prešutjela što mi se dogodilo, ne bih se mogla pogledati u ogledalo. Uostalom, zar nisu mogli uzeti neku drugu kandidatkinju? Umjesto toga raspisali su drugi natjecaj odmah nakon Nove godine, kazala je Grgic i dodala da se na njega ne namjerava javiti zbog svega što je doživjela.

Radulovic je, pak, rekla da je Grgic zvala više puta, ali bezuspješno. "Zbog toga što je smatrala da je doživjela nepravdu, tražila sam ocitovanje od ravnateljice knjižnice. Pokazali su mi izjavu koju je potpisala i prema kojoj odustaje od radnog mjesta jer nije u mogucnosti pribaviti dokumentaciju.

Zvala sam ju odmah poslije toga da joj kažem da se ponovo prijavi na drugi natjecaj buduci da je prošla testiranje. No, ni tada, a ni kasnije nije mi se javljala na mobitel", zakljucila je Radulovic.

Od Nacinovic smo doznali da su u najuži izbor nakon testiranja ušle tri kandidatkinje te da je prvoizabrana odbila zaposlenje, kao i druga kandidatkinja. "Na razgovor je potom pozvana Monika Grgic te joj je ponudeno radno mjesto iz natjecaja.

Takoder, objašnjeno joj je da je nužno da donese svu potrebnu dokumentaciju u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske da bi ostvarila svoja prava iz radnog odnosa. Ista se obvezala navedenu dokumentaciju pribaviti do kraja radnog vremena te je zatraženo da se javi sljedeceg dana u 8 sati ujutro.

Gospodica Grgic došla je sljedeceg dana u 9 sati u upravu i izjavila da nije u mogucnosti pribaviti potrebnu dokumentaciju te je o tome sastavljen zapisnik i izjava koju je ona vlastorucno i bez prisile potpisala.

S obzirom na sve navedeno, natjecaj je poništen", objasnila je Nacinovic u dopisu u kojemu nije odgovoreno na pitanje zbog cega je Grgic dana na potpisivanje izjava o nepotpunoj dokumentaciji ako jedino što joj je nedostajalo jest porezna kartica, koja ne spada u dokumentaciju te ju je bitno donijeti do prvog obracuna place.

Osim što radna knjižica nije uvjet za sklapanje radnog odnosa, nju nije potrebno donijeti prije potpisivanja ugovora o radu. S druge strane, da Grgic nije imala potpunu dokumentaciju, koju sacinjava samo ono što je u natjecaju navedeno (životopis i dokumentacija koja potvrduje tražene kvalifikacije), ne bi mogla pristupiti testiranju jer njezina dokumentacija ne bi bila uzeta u obzir.


Podijeli: Facebook Twiter